U ovoj godini odobreno 77 zahteva za subvencionisanu kupovinu električnih vozila

Tokom ove godine Ministarstvu zaštite životne sredine pristiglo je 94 zahteva za subvencionisanje električnih vozila.
U ovoj godini odobreno 77 zahteva za subvencionisanu kupovinu električnih vozila
Foto: Pixabay
Kako piše Blic, od toga je odobreno 77 zahteva za subvencionisanu kupovinu 175 električnih vozila.
 
"Pravna lica podnela su zahteve za podršku u kupovini 153 vozila, dok su fizička lica podnela zahteve za subvencionisanu kupovinu 22 vozila", naveli su za beogradski list iz Ministarstva zaštite životne sredine.
Podsetimo, građani Srbije dobijaće 5.000 evra pomoći države za kupovinu električnog automobila.
 
"Ministarstvo zaštite životne sredine i u 2024. nastavlja sa merama koje doprinose boljem kvalitetu vazduha. U tom cilju, za 2024. godinu obezbeđeno je 170 miliona dinara za subvencionisanje kupovine električnih vozila za fizička i pravna lica", rekli su za "Blic" iz resornog ministarstva.
Od raspisivanja konkursa do danas, utrošeno je i rezervisano oko 100 miliona dinara po pristiglim zahtevima.
 
Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica. Zahtevi se podnose Ministarstvu dok se ne utroše sredstva, a najkasnije do 31. oktobra tekuće godine.
 
Građani i pravna lica koji žele subvenciju za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, mogu da računaju na podršku od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.
 
Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala, predviđena je podrška u iznosu od 500 evra.
 
Najveći iznos subvencije dostupan je za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone i iznosi 5.000 evra.
  • Pićuka

    28.06.2024 13:39
    Toliko je visok standard kao broj odobrenih subvencija. Eto sad bi njih 100 da imaju besplatan parking. Da li tih 77 tih 5.000 eura dali za lečenje sirotinje? Šta kažeš Alf. Besplatan parking.
  • Pera Ždera

    26.06.2024 07:20
    Kada vidim
    Parkiran E automobil, parkiram dve ulice dalje.
  • Alf

    25.06.2024 12:22
    Besplatan parking
    Bolje da nam daju besplatan parking za EV vozilo kao u vecini EU zemalja kao motiv za kupovinu istoga, ali izgleda da vlas nema sluha za tako nesto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Kraj ere "petrodolara" - šta to znači?

Zanesena fudbalskom vrevom, svetska javnost je sredinom juna propustila da zabeleži dan koji u budućnosti lako može biti prekretnica u globalnim ekonomskim, time i političkim, odnosima.