Bugarska ne može u evrozonu zbog visoke inflacije

Bugarska ne može da se pridruži evrozoni zbog visoke inflacije, saopštila je Evropska centralna banka (ECB) u novom izveštaju.
Bugarska ne može u evrozonu zbog visoke inflacije
Foto: Pixabay
"Članice EU koje nisu članice evrozone postigle su ograničen napredak u ekonomskoj konvergenciji sa evrozonom od 2022. godine", navodi se u izveštaju.

Ističe se da cene u Bugarskoj rastu na godišnjem nivou od 5,1 odsto, što je za 1,8 odsto više nego što bi trebalo da bude da bi zemlja mogla da se pridruži evrozoni.

Banka ocenjuje da će inflacija verovatno postepeno opadati u narednim mesecima zbog uskih grla u lancima nabavki.

Sofija je izrazila nadu da bi sredinom sledeće godine mogla da se pridruži zoni evra, ali za to mora da ispuni stroge ekonomske kriterijume, preneo je Juronjuz.
 
Države Evropske unije ne pridružuju se automatski evrozoni kada postanu članice, ali se očekuje da to učine kada se približe pravnim i ekonomskim normama, uključujući stabilan kurs i zdrave javne finansije.
  • Сима страхота

    28.06.2024 19:29
    Алал вера!
    Алал вера, Бугари! Само тако! Увек се извучете, како у рату, тако и у економији. Онај ко нема своју централну банку и свој новац је економски роб.
  • Pero Postar

    28.06.2024 14:35
    Inflacija
    Komsije ce da se nacekaju da u nju udju.
  • Zoran

    28.06.2024 10:54
    Jedino nikome nije jasno otkud Crna Gora prvo ima Nemačku marku pa odmah evro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Kraj ere "petrodolara" - šta to znači?

Zanesena fudbalskom vrevom, svetska javnost je sredinom juna propustila da zabeleži dan koji u budućnosti lako može biti prekretnica u globalnim ekonomskim, time i političkim, odnosima.