Država se zadužuje još 183,9 miliona evra za "Čistu Srbiju", projekat obuhvata i Novi Sad

Država planira da se zaduži 183,9 miliona evra kod "Bank of China" za drugu fazu projekta "Čista Srbija" - koji obuhvata izgradnju kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
Država se zadužuje još 183,9 miliona evra za "Čistu Srbiju", projekat obuhvata i Novi Sad
Foto: 021.rs
Nova ekonomija piše da je izvođač radova na ovom projektu firma China road and Bridge Corporation (CRBC), a u drugoj fazi, koja će se finansirati iz ovog zajma, gradiće se kanalizaciona mreža duga 450 kilometara i devet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u devet opština u Srbiji (Inđija, Ada, Doljevac, Lelić, Kušiljevo, Bezdan, Ćićevac-Stalać, Novi Sad II i Subotica).
 
Ukupni troškovi druge faze procenjuju se na 216,4 miliona evra.
Zajmom od 183,9 miliona finansiraće se 85 odsto vrednosti projekta, dok će ostatak od 15 odsto biti finansiran iz budžeta Srbije.
 
Ugovor o kreditnom aranžmanu potpisalo je u ime Srbije 4. juna Ministarstvo finansija, a Predlog zakona o potvrđivanju ovog kreditnog aranžmana trenutno se nalazi u skupštinskoj proceduri.
Kako se vidi u dokumentu, kamatna stopa je varijabilna, zasnovana na šestomesečnom Euriboru - plus marža od 1,75 odsto godišnje.
 
Nivo sakupljanja i odvođenja i prečišćavanja voda u Srbiji je na niskom nivou čija je posledica mali broj postrojenja koja su u funkciji i koja ne obezbeđuju odgovarajući stepen prečišćavanja voda, a samim tim i nezadovoljavajući kvalitet prečišćenih otpadnih voda koje se ispuštaju u vodotokove.
 
Srbija je pre nekoliko godina pokrenula projekat "Čista Srbija" koji podrazumeva izgradnju komunalne infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
Cilj projekta je izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u vrednosti od 3,5 milijarde evra – sa PDV-om – u 73 lokalne samouprave, odnosno na 93 lokacije u Srbiji, 159 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ukupnog kapaciteta 2.291.300 ekvivalentnih stanovnika, kao i 5.228.469,06 metara kanalizacione mreže.
 
Projekat se sprovodi u nekoliko faza čime će 2,36 miliona stanovnika biti priključeno na kanalizacionu mrežu.
 
Prva faza počela je 2021. godine potpisivanjem komercijalnog ugovora sa firmom China Road and Bridge Corporation. Za prvu fazu je takođe bio potpisan ugovor o kreditnom aranžmanu u iznosu od 203,4 miliona evra, takođe sa "Bank of China.
  • mile

    30.06.2024 12:44
    tek pocetak
    nije ni projekat uradjen a ni deposedacja zemljista! a ukupna cena ? pa oko 200 mil eura!! za sada!? i sve kredit,kao i obicno!da ne menjamo tradiciju!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Kraj ere "petrodolara" - šta to znači?

Zanesena fudbalskom vrevom, svetska javnost je sredinom juna propustila da zabeleži dan koji u budućnosti lako može biti prekretnica u globalnim ekonomskim, time i političkim, odnosima.