Italija traži milijardu evra neplaćenog poreza od Gugla

Italija traži od Gugla da plati milijardu evra neplaćenih poreza i kazni, sedam godina nakon što je američka kompanija rešila značajan poreski spor sa rimskim vlastima.
Italija traži milijardu evra neplaćenog poreza od Gugla
Foto: Pixabay
To prenosi Rojters pozivajući se na tri izvora sa direktnim saznanjima o tome. 
 
Izvori su rekli da je italijanska agencija za prihode započela proces sa Guglom koji bi se mogao završiti ili nagodbom ili pokretanjem sudske parnice.
Istraga, pokrenuta u decembru 2022. godine, obuhvata period od 2018. do 2022. godine, rekao je jedan od izvora.
 
Tužioci u Milanu, kao i u prethodnoj istrazi, tvrde da tehnološki gigant nije prijavio niti platio porez na prihode dobijene u Italiji, ali ovog puta su razlozi za optužbu drugačiji, rekli su izvori.
Gugl je 2017. platio 306 miliona evra kao američka kompanija sa stalnim prisustvom u Italiji.
 
Sada se zahtev poreske uprave tiče oporezivanja digitalne infrastrukture koju Gugl ima u Italiji, koja mu omogućava da radi i ostvaruje profit.
 
Gugl je saopštio da poštuje poreske zakone i da sarađuje sa italijanskim vlastima.
 
"Mi se pridržavamo poreskih zakona u svim zemljama u kojima poslujemo, uključujući Italiju", rekao je portparol kompanije u izjavi Rojtersu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Kraj ere "petrodolara" - šta to znači?

Zanesena fudbalskom vrevom, svetska javnost je sredinom juna propustila da zabeleži dan koji u budućnosti lako može biti prekretnica u globalnim ekonomskim, time i političkim, odnosima.