Ratari nezadovoljni zabranom izvoza ulja: "Posledice će nažalost trpeti saobraćaj i građani"

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig", Nedeljko Savić, izjavio je da su poljoprivrednici sedam udruženja nezadovoljni zabranom izvoza suncokretovog ulja.
 Ratari nezadovoljni zabranom izvoza ulja: "Posledice će nažalost trpeti saobraćaj i građani"
Foto: 021.rs
Najavio je da će "za nekoliko dana reagovati na tu zabranu, a da će posledice trpeti saobraćaj i građani".
 
On je rekao da će, umesto da su dobili obećane subvencije, poljoprivrednicima biti naneta nova šteta od obustave izvoza ulja.
"Sada je cena suncokreta oko 55 dinara po kilogramu, a zbog zabrane sigurno će pasti na oko 45 dinara, pa ćemo imati novi gubitak u proizvodnji. Koliki će to biti gubitak bolje objašnjava cena od pre tri godine kada je suncokret koštao oko 73 dinara po kilogramu", rekao je Savić.
 
Naveo je da su ta uduženja za odluku o zabrani izvoza saznala pre nekoliko dana od prerađivača, a to je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je pre nekoliko dana u obraćanju javnosti rekao da je "ogromna potražnja ulja u regionu zbog rasta troškova proizvodnje tog proizvoda u Ukrajini i da je zbog toga u ovom trenutku iz Srbije, malo zaustavljen izvoz, pa će se videti kako dalje".
"Reagovaćemo snažno na tu odluku, a posledice će trpeti nažalost saobraćaj i građani", rekao je Savić.
 
On nije želeo da navede detalje o eventualnom protestu.
 
Dodao je da je to odluka, osim uduženja "Stig", i udruženja poljoprivrednika "Naše mleko", "Složni Pidikanci", Bavanište, "Brestovački ratari", "Spas i opstanak Zapadne Srbije", "Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja" i "Severni Banat" Kikinda.
  • Nemus

    02.07.2024 19:26
    Sistem AV budućnost Srbije
    Agrarna politika Oskara je jednostavna. Izvoz u vreme žetve raznih useva zabraniti, i time oboriti cenu, da bi se poljoprivrednik konačno udavio. Zemlju žele veliki sistemi, a još je mnogo ima u manjim posedima. Njegovi su miljenici uvoznici, mešetari, secikese, špekulanti, jer je i sam takav. Većina to želi, voli, podržava... Uopšte uzev, Srbija je pre svega poljoprivredno-stočarska zemlja, i od toga bi trebalo svi odlično da živimo, ali se to neće dešavati dok god je većina opijena sektaškim metodama, tj. slabomisleča, dezorjentisana, opijena, zavedena... Niko nama nije kriv, sve smo sami unazadili... Mnogo kardinalnih ljudi, grešaka, i tragedija, i mnogo veće zemlje bi progutalo. Nek nam je Bog u pomoći, ako nije odustao od nas.
  • Zoran Čolić

    02.07.2024 12:48
    Poljoprivreda
    Nije vlada već Vučić genije koji sve zna a čovek koji kaže da sve zna.U stvari ništa ne zna.J a kada bi znao što neznam bio bi genije,a tako i svi na planeti zemlji
  • novosadjanka

    02.07.2024 10:48
    Zabrana izvoza?
    A zašto paori ne smeju da zarade? U Vojvodini još nije zaboravljen prinudni otkup poljoprivrednih proizvoda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Kraj ere "petrodolara" - šta to znači?

Zanesena fudbalskom vrevom, svetska javnost je sredinom juna propustila da zabeleži dan koji u budućnosti lako može biti prekretnica u globalnim ekonomskim, time i političkim, odnosima.