EU razmatra uvođenje carina na jeftinu robu kupljenu na kineskim onlajn platformama

Evropska unija razmatra uvođenje carina na jeftinu robu koja je kupljena preko kineskih onlajn platformi kao što su Temu, Šejn i Aliekspres.
EU razmatra uvođenje carina na jeftinu robu kupljenu na kineskim onlajn platformama
Foto: Pixabay
To je objavio danas "Financial Times" pozivajući se na tri anonimna upućena izvora.
 
Prema važećim propisima EU, paketi kupljeni preko interneta iz zemalja koje nisu članice EU ne podležu carinama ako je njihova vrednost ispod 150 evra, a Evropska komisija će kasnije ovog meseca predložiti ukidanje tog praga, navode izvori.
Evropska komisija je istakla da je prošle godine iz inostranstva u EU stiglo dve milijarde paketa vrednosti ispod 150 evra i dodala da ovakav obim trgovine preko interneta testira granice i mogućnosti carine.
 
EU je raspravljala o pomenutom ukidanju ograničenja u okviru projekta reforme carina koji je Komisija predložila u maju 2023. godine, ali bi sada mogla da pokuša da ubrza njegovo usvajanje kako bi se suprotstavila poplavi jeftinog uvoza.
Kritičari kineskih platformi Temu i Šejn u Sjedinjenim Američkim Državama navode da ove firme koriste prednosti oslobađanja od poreza da bi potkopale konkurenciju i izbegle carine, prenosi Rojters.
  • w/e

    04.07.2024 14:16
    @Boeser Wolf
    Sudeci po tvom komentaru, izgleda da nisi otisao dalje iz svog sela. Kina je najveci snabdevac robe preko 120 zemalja. Kina ne zivi od kopiranja Evropskih brendova, vec od cinjenice da se sva teska industrija preselila tamo, dok je zapad doziveo deindustrijalizaciju. Preko 50% stanovnistva Kine je srednja klasa, pa time imaju dovoljno kupovne moci da odrzavaju visok BDP i potrosnjom na domacem trzistu. Kina je ubedljivo najveci proizvodjac i izvoznik raznih metala, elektronike, solarnih panela, hemije i gomile drugih stvari, a uskoro ce stici SAD i po pitanju advansne elektronike, posto drzava ulaze milijarde u razvoj te industrije.

    Posto ocito nemas pojma o cemu pricas, ponovicu da Evropske firme prodaju rebrandiranu Kinesku robu. Dakle, EU firme pronadju EU kupce, zatim poruce robu iz Kine na koju se izgravira logo EU firme i takvu robu plasiraju na EU trziste po EU cenama. U trgovini izmedju EU i Kine, EU je u ogromnom deficitu od 280 milijardi (2023). Jedini sektor u kom EU nije u deficitu su vozila, jer Kineskim proizvodjacima namecu ogromne tarife i poteskoce za ulazak na EU trziste.

    Kina nema vise ni razlog da kopira EU proizvodjace, posto su svi vec otvorili fabrike tamo i koriste Kinesku robu da proizvode svoja vozila. Gotovo sve baterije za elektricna vozila su proizvedene tamo.
  • Boeser Wolf

    04.07.2024 10:38
    @w/e
    03.07.2024 • 15:24
    cool
    Dobar deo EU ekonomija se oslanja na preprodaju rebrandirane Kineske robe.

    EU se bavi prodajom rebrandirane robe? Da li znaš šta rebrendiran znaci: kada kompanija promeni marketinški strategiju, novi logo, dizajn itd.no

    Ispada po tebi da EU živi od preprodaje kineske robe koja je rebrendirana, a ne da Kina živi od kopiranja evropskih brendova.

    Još toliko pluseva na komentar, tuga.

    Izjava ti je na nivou vučićevih peraca prozora...
  • Vuĺe

    03.07.2024 19:15
    Kakav je to gigant kad ga ugrozavaju kineske dzidza bidze koje stizu postom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija