Kako Srbija finansira Republiku Srpsku: Milioni evra u obveznicama preko državne banke

Dok se u javnosti sporadično pojavljuju vesti da Srbija kupuje hartije od vrednosti Republike Srpske i tako direktno pomaže njenom budžetu, iz Ministarstva finansija Srbije to negiraju.
 Kako Srbija finansira Republiku Srpsku: Milioni evra u obveznicama preko državne banke
Foto: 021.rs
Na primer, svojevremeno se vest o tome da će Srbija kupiti obveznice RS za 30 miliona evra pojavila nakon iznenadnog susreta Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.
 
Međutim, zvanične potvrde su uvek izostajale, a dokumenti o ovim transakcijama nikada nisu javno objavljivani.
 
Nova ekonomija pokušala je da sazna koliko je obveznica Republike Srpske kupila Srbija i pod kojim uslovima. Iz Narodne banke Srbije rekli su da se te informacije mogu zatražiti od Uprave za dug pri Ministarstvu finansija.
"Republika Srbija, odnosno Ministarstvo finansija - Uprava za javni dug, ne vrši kupovinu obveznica drugih država, jedinica lokalnih samouprava i dr. pa tako ni Republike Srpske", odgovoreno je Novoj ekonomiji iz Uprave za javni dug.
 
Predsednik RS Milorad Dodik prvi put je krajem prošle godine priznao da je Srbija kupila obveznice Republike Srpske.
 
"Zahvalni smo Srbiji i tačno je da je ona u jednom trenutku opšte hajke na RS, preko nekih finansijskih institucija otkupila deo evroobveznica koje smo ranije emitovali i time nam pomogla", rekao je Dodik u intervjuu za nedeljnik NIN u novembru 2023. godine.
Nikada nije zvanično otkriveno koje su to "neke finansijske institucije" o kojima je govorio Dodik.
 
Ali revizorski izveštaji i napomene uz finansijske izveštaje otkrivaju da su banke u vlasništvu države Srbije entuzijastično kupovale hartije od vrednosti Republike Srpske iz godine u godinu. Poštanska štedionica je na kraju 2023. godine imala obveznice RS vredne oko 75 miliona evra, što je više od četvrtine valutnog portfolija ove banke.
 
Danilo Šuković, ekonomista i bivši član Saveta za borbu protiv korupcije, kaže za Novu ekonomiju da politika ne bi smela da utiče na odluke banaka o investiranju, jer se radi o čisto ekonomskim interesima.
 
"Kome će neka banka da da zajam, čije će obveznice da otkupi, to mora da bude stvar poslovne politike te banke i nikog više. Ako država to radi, to je zloupotreba funkcije na štetu svih građana", rekao je Šuković za Novu ekonomiju i Capital.ba.
 
Šuković kaže da se potencijalno nanosi šteta i banci i građanima, zarad "političkog dogovora". On to naziva lošom praksom na Balkanu koja se sprovodi pod plaštom nacionalnih interesa.
 
"Radi se o tome što ti koji upravljaju državom svoj politički uticaj koriste da bi postigli kao neke političke ciljeve, a u suštini to je sve na štetu građana Srbije, jer je to državna banka, državni novac i sve gubitke snosiće građani, a političke poene dobiće onaj koji je sve to dogovarao i omogućio", kazao je Šuković.
Slično razmišlja i ekonomista iz BiH Svetlana Cenić. Prema njenim rečima, banka u vlasništvu Srbije na ovaj način kreditira Republiku Srpsku i Milorada Dodika.
 
"Domaće banke imaju limit do kog mogu da se izlože po klijentu kada je zaduženje u pitanju, a obveznice i trezorski zapisi su takođe zaduženja. Tu uskače Poštanska štedionica, gde se sve dogovori i pre nego što se obveznice puste u opticaj. Ovo nije prvi put, bilo je i ranije sličnih slučajeva, samo su sada pronašli modus da sve ide brže", kaže ona.
 
Ceo, znatNo detaljniji tekst Nove ekonomije i Capital.ba možete pročitati na OVOM LINKU.
  • Мане

    09.07.2024 16:36
    Ет
    Да,и?????
  • Prva Srbija

    08.07.2024 15:21
    Ne želim da se od mojih para finansiraju lideri "braće" u regionu. Ko to odobrava, eno mu "ognjišta" pa nek ih naseljava.
  • /

    08.07.2024 14:46
    /
    finansiramo autonomase bosne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ekonomski tigar, a finansije ranjive

Aleksandar Vučić se često hvali finansijskom situacijom države kojom upravlja, bilo sa premijerske, bilo sa predsedničke funkcije, već tuce godina.