"Rio Tinto nema iskustva sa rudnicima litijuma": Projekti u Argentini i Srbiji neuporedivi

Kompanija Rio Tinto nema iskustva sa rudnicima litijuma, a projekti u Argentini i Srbiji su neuporedivi, objavio je kragujevački portal Prvi Prvi Na Skali (PPNS).
Taj portal je to objavio analizirajući odgovore Rio Tinto na pitanja o projektu Jadar.
 
Portal je od korporacije zatražio da navede primer u svetu gde je rudnik litijuma otvoren na plodnoj i naseljenoj zemlji, kao što je predviđeno projektom Jadar u Srbiji, ali "konkretan odgovor" nisu dobili.
"Podzemni rudnik litijuma ni na koji način se ne razlikuje od bilo kog drugog vida podzemnog rudarenja. Postoje brojni primeri u svetu koji pokazuju da je suživot rudarstva i poljoprivrede moguć. Kompanija može sa sigurnošću tvrditi da poljoprivreda može nesmetano da se nastavi paralelno sa podzemnim rudarenjem i preradom rude", naveli su iz kompanije Rio Tinto.
 
Ocenili su da je moguće sprovesti tehnološke procese sa minimalnim uticajem na okolinu, pod uslovom da se postupci sprovode po visokim standardima, uz kvalitetan nadzor, i da kompanija koja upravlja procesima ima dovoljno resursa za ulaganje u efikasne mere zaštite.
"Rešeni smo da ispunimo oba ta uslova", stoji u odgovoru kompanije na pitanja portala. 
 
Upitani koliko godina iskustva ima u poslovanju sa litijumom i gde još u svetu ima rudnike litijuma, Rio Tinto je odgovorio da "razvija" projekat 'Rinkon' u Argentini gde grade pilot postrojenje koje će početi sa radom do kraja godine. 
 
"Rio Tinto nema iskustva, a rudnik iz pruženog odgovora je solana u Argentini, na pustoj i nenaseljenoj lokaciji, pa je neuporediv sa projektom 'Jadar' na naseljenoj i plodnoj teritoriji", ocenio je portal na osnovu odgovora kompanije. 
 
Na pitanje da li je postrojenje namenjeno Srbiji pušteno u rad negde u svetu, portal je dobio odgovor da postrojenje nigde nije u funkciji, da se radi o "testiranju", "pilot postrojenju", "probnoj kampanji".
 
"Prerada jadarita u finalne proizvode obuhvatila bi procese koji su dobro poznati i temeljno testirani. Testiranje tehnologije procesa započelo je 2013. godine u rudniku Boron u Kaliforniji, SAD, a nastavljeno je 2017. godine u namenski izgrađenom pilot postrojenju u Centru za tehnički razvoj u Bundori u Australiji. Između 2017. i 2019. godine sprovedeno je pet probnih kampanja kojima su dokazane izvodljivost i bezbednost tehnologije", odgovorio je Rio Tinto kragujevačkom portalu. 
Kompanija je navela i da je pored toga, projektni tim sproveo "sveobuhvatne analize izvodljivosti i sigurnosti procesa prerade u saradnji sa domaćim i međunarodnim, nezavisnim stručnjacima i akademskim institucijama".
 
"Savremena tehnologija, hidrometalurški proces i oprema koju planiramo da koristimo za preradu koncentata jadarita u skladu su sa svim domaćim i evropskim standardima i smatraju se najboljim u klasi sa aspekta bezbednosti i upravljanja rizicima na globalnom nivou. Metod proizvodnje borne kiseline koji nameravamo da primenimo je isti onaj koji već preko 50 godina koristimo u našim fabrikama za proizvodnju bora u Kaliforniji", piše u odgovoru kompanije na pitanja portala. 
  • Мајка троје деце

    09.07.2024 17:13
    Из Србије
    Закључак изведен из одговора компаније није позитиван по питању сигурности и заштите животне средине.
    Велики број коментара, скоро сви нису за почетак рада рудника.
    Фасцинантно је да сваки такав коментар има велики број минуса од читалаца. Веома је интересантно каква знања поседујете ви који дајете минусе, а ниједан позитиван коментар, мишљење, знање који би оправдао ваш минус нисте поставили. Хајте да чујемо ваше ставове.
    И да, да не заборавим: "Знањеје убило мудрост а информациха ће убити знање!"

    Да знате, ако имате информације, немате знање!
  • Rade

    09.07.2024 08:56
    rio tinto će da uništi vodu, vazduh i zemlju. Bolje da uvozimo litijum nego pijaću vodu jeftinije je.
  • Moi

    08.07.2024 22:31
    Rio Tinto I see ostalo Kanadske, Engleske, kineske, americke stetocine treba proterati iz zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ekonomski tigar, a finansije ranjive

Aleksandar Vučić se često hvali finansijskom situacijom države kojom upravlja, bilo sa premijerske, bilo sa predsedničke funkcije, već tuce godina.