Mali o litijumu: Gde bi Saudijska Arabija bila da se odrekla nafte?

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da bi odricanje od iskopavanja litijuma bilo kao da se neko odrekne nafte.
Kako je dodao, u Evropi se projekti s litijumom proglašavaju projektima od nacionalnog značaja.
 
Mali kaže da je litijum važna tema jer bez njega nema ni mobilnih telefona i električnih automobila.
"Ovo je važna i ekonomska i politička tema i za svet. Ne možete da proizvodite ni električne automobile, ni telefone. Vidite i Portugaliju i Francusku kakve su odluke donele. Nemački mediji pišu da se zbog litijuma vodi rat u Ukrajini. Mi ovde ne govorimo o rudniku litijuma, već o celom lancu vrednosti", istakao je Mali.
 
Mali je za RTS dodao da bi lanac vrednosti, od iskopavanja, do prerade i proizvodnje baterija od litijuma, bio od 10 do 12 milijardi evra, što je oko 16 odsto bruto domaćeg proizvoda.
Pored toga, kako kaže Mali gradimo devet novih auto-puteva, ulažemo u energetiku, zdravstvo, škole.
 
"Od nas zavisi da li ćemo da iskoristimo priliku. Otvaram diskusiju o pozitivnim i negativnim stranama rudnika litijuma. Ekološki standardi su prioritet, radi se o ogromnoj šansi. Gde bi bila Saudijska Arabija da nije iskoristila naftu", rekao je Mali.
  • Zlateva

    14.07.2024 07:27
    Hm
    A gde bi Srbija bila da su lopine u bajboku?
  • Hahahahahahha

    13.07.2024 16:07
    Sa vama na vlasti ni nafta nam ne bi pomogla a ne nekakav litijum koji kosta tepsiju ribe. Svajcarska bi bankrotirala sa vama na vlasti. Srbija bi bila jaca od Saudiske Arabije kad politicara u Srbiji ne bi bilo!!!
  • Stručnjak za parizer

    13.07.2024 08:44
    IQ 200 pronicljivost. Vidi se da je doktor nauka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.