Folksvagen povećava proizvodnju "čvrstih baterija" s američkom firmom

Folksvagen će drastično povećati proizvodnju nove vrste suvih, "čvrstih baterija" (solid-state) razvijenih sa američkom kompanijom "QuantumScape".
Folksvagen povećava proizvodnju "čvrstih baterija" s američkom firmom
Foto: Pixabay
To su saopštile u četvrtak dve kompanije pošto nemački proizvođač automobila ima za cilj da uvede tu tehnologiju u više modela vozila.
 
Niz finansijskih medija je preneo da će Folksvagenova fabrika baterija za električna vozila "PowerCo" dobiti licencu za masovnu proizvodnju "čvrstih baterijskih ćelija" zasnovanih na tehnologiji američke firme "QantumScape", uz očekivanje daljeg tehnološkog napretka i uz plaćanje intelektualne svojine, o čemu je sporazum objavljen u četvrtak.
Taj sporazum zamenjuje ranije zajedničko ulaganje dve kompanije iz 2018. u zajedničku proizvodnju baterija, saopštio je Folksvagen. Folksvagen poseduje 17% "QuantumScape" što sada vredi 459 miliona dolara. Suvlasnici te firme su Folksvagen i Bil Gejts.
 
Po sporazumu, Folksvagenova fabrika baterija može da proizvodi baterija ukupnog kapaciteta do 40 gigavat-sati (GWh) godišnje koristeći novu tehnologiju, sa mogućnošću proširenja na 80 GWh, što je dovoljno za opremanje približno milion električnih vozila godišnje, navodi agencija Rojters.
"Čvrste baterije" mogu zadržati više energije od postojećih baterija sa tečnim elektrolitom. Proizvođači automobila i analitičari očekuju da te baterije ubrzaju prelazak na električna vozila kojima će povećati sada nedovoljan domet, što je glavna briga vlasnika tih vozila.
 
Dve kompanije će raditi na proizvodu koji će biti podesan za seriju raznih vozila Folksvagena.
 
"Čvrste baterije" se zasad koriste uglavnom u malim uređajima kakvi su pejsmejkeri, RFID-nalepnicama za praćenje robe i u drugim malim spravama. Kao i baterije s tečnim elektrolitom, i one se prave od litijuma.
  • Stojan

    13.07.2024 11:18
    Mene ništa nije briga za to. Srbija je odana Rusiji, i ja čekam ruski električni auto koji će biti superioran od zapadnog.
  • Djordje

    12.07.2024 17:54
    Možda
    Električni automobili će svakako biti bolji, ali za cene ćemo videti.
  • Milan

    12.07.2024 10:11
    Super
    Super vest, električni automobili će biti samo bolji. I cena će biti pristupačnija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.