Gana kasni sa isporukom kakaoa, trgovci beleže gubitke

Trgovci bi ove godine mogli da izgube najmanje milijardu dolara pošto Gana, drugi najveći svetski proizvođač kakaoa, kasni sa isporukom ove sirovine i želi da je odloži na 2025. godinu.
Gana kasni sa isporukom kakaoa, trgovci beleže gubitke
Foto: Pixabay
Kako se navodi, manjak isporuka od 350.000 tona u 2024. znači da bi trgovci i prerađivači kakaoa mogli da se suoče sa gubicima od 4.000 dolara po toni na fjučersima koje kupuju da bi zaštitili isporuke svoje robe.
 
Ukupni gubici bi tako mogli da iznose i 1,4 milijarde dolara, prenosi Rojters.
Trgovci obično kupuju kakao mesecima unapred u nadi da će ga kasnije prodati sa profitom i time zauzimaju takozvanu dugu poziciju na tržištu. 
 
Oni ipak dugo čekaju na fizičku isporuku robe i moraju da se zaštite od mogućeg pada cena, a to rade time što zauzimaju kratku poziciju na tržištu fjučersa kako bi se zaštitili od gubitaka na dugoj poziciji.
Kada roba najzad stigne, kratke i duge pozicije po pravilu poništavaju jedna drugu i tako garantuju fiksnu cenu robe.
 
Problem ove strategije nastaje kada isporuka robe kasni, a trgovci su prinuđeni da likvidiraju kratke pozicije za mesec za koji su očekivali robu i da zauzmu novu kratku poziciju za mesec kada će im roba biti zaista isporučena.
 
Eksperti navode da se trgovina fjučersima kakaoa u ovom trenutku skoro zaustavila zbog velikih gubitaka i stalne neizvesnosti.
 
Kakao je veoma tražena roba i tržište je već treću godinu zaredom u deficitu, a cene ove sirovine su se udvostručile u 2024.

Teme

kakao
  • Pićuka

    18.07.2024 15:12
    Ne brinem se ja za trgovce. Meni je bitno da je svaki berač kakaa dobio svojih 10 dolara za taj mesec.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.