Juče zabeležena rekordna potrošnja struje

U Srbiji je juče potrošeno 105 gigavat sati struje, što je najveća dnevna potrošnja električne energije.
Juče zabeležena rekordna potrošnja struje
Foto: 021.rs
To je rekao glavni dispečer u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije (EMS) Dragan Rakić i istakao da je EMS spreman za vanredne situacije.
 
On je za RTS istakao da je razlika između letnje i zimske potrošnje u periodima najhladnijih dana nešto manja od 20 odsto i da je značajno smanjena razlika u potrošnji tokom zime i leta.
U Hrvatskoj je 12. jula zabeležen istorijski rekord u potrošnji struje a pre mesec dana se raspao elektro energetski sistem u čitavom regionu.
 
"Trend je sličan u svim zemljama u okruženju u odnosu na period pre tropskih vrućina", rekao je on i dodao da je potrošnja svuda povećana za 10 do 12 odsto.
Prema njegovim rečima, EMS je spreman za sve vanredne situacije. U ovakvim režimima rada se preuzimaju dodatne mere pa se u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom pripremaju za vremenske prilike i preuzimaju dodatne korake kao što su pojačana dežurstva.
 
"Spremni smo da reagujemo i potencijalne probleme rešimo u što kraćem periodu", naglasio je on.
 
Govoreći o situaciji u regionu i potražnji za strujom, rekao je da u poslednjih 15 dana nije bilo značajnih zahteva za strujom, što ukazuje da nije bilo ni većih problema.
  • Plaćač poreza

    16.07.2024 18:47
    Na sajtu Energy flux možete u realnom vremenu videti da ova vlast konstantno uvozi struju u glavnom po najvišim cenama u Evropi. Uvoz naravno ide preko kumove sa tragovima kokaina u urinu firme u Luksemburgu. Srbija je decenijama pre dolaska ove vlasti bila veliki izvoznik struje od kog se ostvarivao značajan devizni prihod. Svu tu skupu struju će građani platiti preko skupe hrane, goriva, putarina.
  • Лабуд Мировић

    16.07.2024 17:53
    Па населише се Кинези,Руси,Украинци и треба да смо први у региону по потрошњи струје ,за воду не јављају
  • G

    16.07.2024 14:42
    G
    Normalno da ce se trositi struja na 50 stepeni! Ako nisu uveli vanredno stanje ond neka prepolove racune za Struju kao pomoc obzirom da smo toliko jaki i bogati?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija