Alijev: Azerbejdžan bi mogao da izvozi gas u Evropu preko Ukrajine

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev kaže da su se Ukrajina i EU obratile Azerbejdžanu da snabdeva Evropu prirodnim gasom preko Ukrajine nakon što postojeći ugovor sa Rusijom istekne krajem godine.
Alijev: Azerbejdžan bi mogao da izvozi gas u Evropu preko Ukrajine
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Nastavljaju se razgovori sa vlastima u Ukrajini i EU, kao i sa Rusijom i čini se da su sve strane zainteresovane za nastavak snabdevanja. Pomoći ćemo ako možemo", rekao je Alijev. 
 
On je istakao da će proizvodnja gasa u njegovoj zemlji porasti zahvaljujući novim i postojećim projektima u Kaspijskom moru.
Azerbejdžan je 2022. godine potpisao memorandum o razumevanju sa Evropskom komisijom sa namerom da udvostruči svoj izvoz gasa u Evropu na 20 milijardi kubnih metara do 2027. godine.
 
"Zemlja se kreće ka cilju. Izvoz u Evropu će se ove godine povećati na blizu 13 milijardi kubnih metara sa 11,8 milijardi kubnih metara u 2023. i 8 milijardi kubnih metara u 2021. Zalihe će biti poslate kroz takozvani lanac gasovoda Južnog gasnog koridora koji povezuje Azerbejdžan sa Evropom preko Gruzije i Turske", naveo je Alijev. 
EU je pokušala da odustane od ruskog gasa od početka invazije na Ukrajinu, ali neke evropske države nastavljaju da ga dobijaju kroz gasovod  preko Ukrajine. 
 
Alijev je napomenuo da će zemlje poput Austrije i Slovačke biti u ozbiljnim problemima ako prestanu isporuke ruskog gasa preko Ukrajine jer će morati da plate stotine i stotine miliona više.
 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je ranije ovog meseca da njegova zemlja pregovara o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u EU jer nastoji da zadrži svoju ulogu tranzitne zemlje i pomogne da se osigura energetska bezbednost zapadnih suseda. 
 
"Dogovor o zameni ruskog gasa azerbejdžanskim zalihama je jedan od predloga o kojima se trenutno razgovara", rekao je Zelenski u intervjuu za Blumberg.

Teme

GAS
  • luka

    22.07.2024 10:33
    A u stvari
    to će biti ruski gas.
  • Sremica BRANKA

    21.07.2024 09:17
    Ako rusi dozvole
    A gde i kako cete se priljuciti na taj gasovod preko Ukrajine?Mislite da ce rusi raditi u korist svoje stete?
  • Zemlja čudesa

    20.07.2024 22:49
    Srećno!
    Pokrašće vam Ukrajinci polovinu, kao što su i Rusima krali :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija