Čak polovina srpske privrede nema nijednog radnika ili ima samo jednog zaposlenog

Prošle godine registrovana su 32.922 privredna društva bez jednog zaposlenog i još 24.525 sa samo jednim zaposlenim.
Čak polovina srpske privrede nema nijednog radnika ili ima samo jednog zaposlenog
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovo su podaci Agencije za privredne registre (APR) koja je nedavno objavila Izveštaj o poslovanju srpske privrede u prošloj godini, prenosi Bloomberg Adria.
 
U Srbiji su krajem prošle godine poslovala 136.602 privredna društva, ali u APR-u su obrađeni podaci za njih 110.808, pa se dolazi do zaključka da skoro 30 odsto privrednih društava u Srbiji nema nijednog zaposlenog. Ako se tome doda 22 odsto onih sa jednim zaposlenim, dolazi se do podatka da čak polovina srpske privrede nema nijednog radnika ili ima samo jednog zaposlenog.
Zasad, APR nije objavio podatke o tome u kojim delatnostima su najzastupljenije kompanije bez zaposlenih ili s jednim radnikom, ali prethodnih godina su to uglavnom bili poslovi vezani za konsultantske usluge, zatim privredna društva koja se bave trgovinom na veliko i malo, ali i prerađivačka industrija, naučne, stručne, inovacione i tehničke delatnosti.
 
Prema mišljenju pojedinih analitičara, ovaj vid organizovanja privrednih subjekata je dobar za one koji žele da urade određene jednokratne poslove u što kraćem roku, a da se posle toga vrate svom primarnom zanimanju.
Aleksandar Vasić, poreski stručnjak i član Udruženja poreskih savetnika Srbije, ističe da se tu radi uglavnom o kompanijama koje se bave konsultantskim uslugama. On smatra da je 30 odsto firmi koje posluju bez jednog zaposlenog svakako mnogo.
 
"U Srbiji ukupno imamo oko 200.000 privrednih subjekata, ali tu se ubrajaju i preduzetnici. Ipak, od oko 110.000 privrednih društava, čije finansijske izveštaje je APR obradio, ovo je veliki broj", kaže Vasić za Bloomberg Adriju.
 
On dodaje da treba videti koje su to tačno delatnosti, ali pretpostavlja da se radi i o konsultantskim aktivnostima koje su vezane za jednog čoveka: "Deluje mi da je moguće da tu budu hiljade programera koji su u nekom momentu rešili da pređu u formu doo"
 
Moguće je, dodaje on, da se radi o nekoj tranzitnoj trgovini, uslugama ili posredovanju.
 
"Ovo su verovatno firme koje je osnovao neko ko već ima zasnovan radni odnos pa je to razlog zašto zvanično ne radi u svojoj firmi", navodi Vasić i dodaje da niko ne može da osnuje prodavnicu ili stovarište a da radi bez radnika.
 
Kompanije sa jednim zaposlenim, kako priznaje, za njega su manja enigma jer to mogu biti "one man show" firme, a to su trgovci, posrednici u trgovini, ceo sektor usluga, inženjeri, projektanti, programeri...
 
"Da čak trećina privrednih društava radi bez jednog zaposlenog, malo je sporno", kaže on.
  • Sonja

    22.07.2024 09:58
    Problem je što kao preduzetnik sa većim prihodom prelazite u sistem PDV i znam par osoba koje su prešle u DOO. Tako da zarada veoma često utiče.
    Snaja mi je It i nema potrebe za zapošljavanjem druge osobe, tako da ima i toga.
    Nema pravdanja samo sam dodala neke činjenice.
  • Ima jos

    21.07.2024 15:23
    Cek, cek, cek, d.o.o.-isti, vi bi da radite, angazujete nekoga i nabavljate ali ako vam se nadigne vi necete da ih platite? Evo dokaza da je Srbija zemlja prevaranata.
  • Accountant

    21.07.2024 15:17
    To nije problem
    Ako se svi drugi propisi poštuju i te firme ne služe za nameštene tendere i pranje para, sve bi bilo ok. Javna preduzeća su ta koja ne treba da postoje u našoj državi jer služe samo i isključivo za krađu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija