Izvršni direktor Stelantisa: Memorandum sa EU o sirovinama dobar potez za Srbiju

Izvršni direktor kompanije Stelantis Karlos Tavares izjavio je da je Memorandum o strateškom partnerstvu u oblasti mineralnih sirovinaSrbije i EU veoma dobar potez za Srbiju po pitanju litijuma.
Kako je rekao, to će u narednih 10 godina biti "čista hemija" i tehnologija koja je ljudima potrebna.
 
"Kao što sam rekao, najveća slabost električnih vozila je pristupačnost. Da biste smanjili cenu električnih vozila, potrebno je da imate manje baterije, jer baterije predstavljaju više od 40 odsto ukupnih troškova proizvodnje automobila", rekao je Tavares.
Kako kaže, ako želite da smanjite troškove, potrebno je da smanjite veličinu baterija i takođe smanjite težinu baterija.
 
Da biste to uradili, potrebne su vam efikasnije ćelije baterije, dodao je Tavares.
Ukazao je da će efikasnije baterijske ćelije koje će doći u budućnosti verovatno udvostručiti gustinu snage ćelija i da je moguće da će koristiti drugačiju hemiju od litijum-jonske, pa je stoga istakao da je Memorandum dobar potez.
 
"Tako da mislim da je to dobar potez, a mi smo, naravno, deo te priče. I videćemo da li možemo da imamo dobar predlog u pogledu nabavke iz te inicijative (predviđene Memorandumom), za koju mislim da ima potpunog smisla", zaključio je Tavares.
  • Petar

    23.07.2024 12:54
    super
    Komentari na ovoj portalu ne prestaju da budu interesantni. Retko koliko neznanja i neupućenosti se ovde vidi. Uvek mi je zanimljivo da vas čitam, mada kada opet razmislim, više je tužno, ako odluke i van interneta donosite logikom koju ovde pokazujete.
  • vladaNS

    23.07.2024 09:03
    ?
    Ovi ne prestaju da brabonjaju. Jedinu korist ćete imati vi moderni kolonizatori. Nekada ste u zone interesa ulazili sa vojskom, ubijali one koji su bili protiv vas, porobljavali i maltretirali one koji bi digli glas protiv ropstva. Danas to radite elegantno, uz pomoć pokvarenih korumpiranih političara. Vešto zavadite ljude, najbolje je na rasnoj i verskoj osnovi, pustite ih da se međusobno pobiju, da im (nam) države ekonomski oslabe. Nakon toga velikodušno dajete kredite s nenormalnim kamatama, koji ne mogu da se vrate, od pokvarenih političara dobijete, polako, komad po komad zemlje koja služi isključivo za vaše interese, jednom rečju devastiranje. Zato još jednom , ne brabonjajte nije vama stalo do Srbije i naših interesa, stalo vam je do vaše zarade bez obzira na štetu koju pravite zajedno sa vašim kolaboracionistima političarima. Pozdrav iz Vojvodine
  • NN

    23.07.2024 08:52
    Kad mi napišu
    dobar potez za Srbiju, odmah mi je jasno da nije...
    Toliko o poverenju koje su godinama brižljivo gradili ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija