Jedan odsto najbogatijih na planeti za 10 godina zaradio 42 biliona dolara

Jedan odsto najbogatijih na svetu povećao je svoje bogatstvo za više od 42 biliona dolara u prošloj deceniji, otkrio je Oksfam.
Jedan odsto najbogatijih na planeti za 10 godina zaradio 42 biliona dolara
Foto: Pixabay
Međunarodna nevladina organizacija sa sedištem u Najrobiju predstavila je podatke uoči summita G-20 u Brazilu, gde je oporezivanje superbogatih na vrhu dnevnog reda.
 
Uprkos ovom neočekivanom prihodu, porezi na bogate pali su na "istorijski niske", dodala je nevladina organizacija, upozoravajući na "opscene nivoe" nejednakosti s ostatkom sveta.
 
Brazil je međunarodnu saradnju u oporezivanju superbogatih postavio kao prioritet svog predsedavanja G-20, grupom zemalja koje predstavljaju 80 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Na ovonedeljnom samitu u Rio de Žaneiru, očekuje se da će ministri finansija grupe postići napredak u pogledu načina povećanja nameta ultrabogatima i sprečavanja milijardera da izbegavaju poreske sisteme.
 
Inicijativa uključuje određivanje metodologija za oporezivanje milijardera i drugih osoba s visokim dohotkom.
 
Očekuje se žestoka rasprava na samitu koji se održava juče i danas, pri čemu su Francuska, Španija, Južnoafrička Republika, Kolumbija i Afrička unija za, ali su Sjedinjene Države odlučno protiv.
Oksfam ga je nazvao "pravim lakmus testom za vlade G-20", pozivajući ih da sprovedu godišnji porez na neto bogatstvo od najmanje osam odsto na "ekstremno bogatstvo" superbogatih.
 
"Moment za povećanje poreza superbogatim je neporeciv", rekao je Maks Lovson, šef politike nejednakosti "Oxfam International".
 
Oksfam je rekao da je brojka od 42 biliona dolara gotovo 36 puta veća od bogatstva koje je akumulirala siromašnija polovina svetskog stanovništva.
 
Uprkos tome, milijarderi "plaćaju porez po stopi koja je ekvivalentna manje od 0,5 odsto njihovog bogatstva" širom sveta, rekla je nevladina organizacija.
 
Gotovo četiri od pet svetskih milijardera svoju zemlju G-20 naziva domom, primetio je Oksfam.
  • Veciti protivnik

    26.07.2024 13:11
    OK, i? Ja sam kosarkas, hocu li se ljutiti sad na one koji su u NBA ligi jer je tamo 1% najboljih i igraju za milione dok ja igram u zrenjanjnskom Proleteru u drugoj ligi? Naravno da ne. 1% najboljih ce uvek biti 1% najboljih, da li bili sportisti ili biznismeni ili bilo sta drugo i umesto populisticke retorike bolje je da vlasti svih drzava izjednacavaju prava da bi bilo ko sa dovoljno talenta i truda mogao uci u tih 1%. Porezi ne trebaju da budu veci jer uspeh ne sme da se kaznjava i jer ti milijarderi zaposljavaju na stotine hiljada, ako ne i milione ljudi a da ne kostaju poreznike ni dinara, sto nije slucaj sa drzavnim administracijama i viskovima tamo, ali sa druge strane zakoni moraju biti jednaki i jednako primenjivi za sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.