Poljoprivrednici će nastaviti pregovore sa Vučevićem

Poljoprivrednici nekoliko udruženja, koja su prošle godine predvodila proteste, nastaviće pregovore za mesec dana sa premijerom Milošem Vučevićem.
To je posle današnjeg sastanka rekao predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković.
 
Oni su zatražili razgovor sa Vučevićem i bivšom premijerkom Anom Brnabić, koja je prošle godine vodila pregovore za obustavu protesta.
 
Brnabić je danas izostala, kako je rečeno, iz opravdanih razloga, jer je bila na obeležavanju 180 godina od osnivanja Državne revizorske institucije.
Sastanku je prisustvovao ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, ali je pregovore vodio Vučević.
 
Matković je rekao da su ponovili zahteve iz razgovora sa Brnabić u Kisaču 26. novembra prošle godine i zatražili da se uredi robna berza i da je to Vučević obećao.
 
Na listi zahteva je bilo i da se isplati 17.000 dinara za sertifikovano seme, izuzetno ove godine bez računa, ali je Vučević rekao da se kupovina mora pravdati računom.
Matković je naveo da će se, za zahtev poljoprivrednika za ukidanjem naknade za odvodnjavanje, kako je obećao Vučević, tražiti rešenje, a da do tada ne plaćaju iznose ne pristiglim rešenjima.
 
Dodao je da su tražili i da se ukine akciza na gorivo na samoj pumpi jer poljoprivrednici imaju problem sa modelom koji je prošle godine nametnula Brnabić da se oprosti samo deo akcize, ali da mora na pumpi da se plati pun iznos cene i čeka povraćaj 50 dinara po litru, što je deo akcize.
 
Dodatni problem je, što povraćaj tog novca kasni, iako je obećano da će biti vraćan u roku od 14 dana.
 
Matković je rekao i da su poljoprivrednici ponovo zatražili da zakupci državne zemlje, koji nemaju pravo na subvenciju po hektaru od 18.000 dinara, dobiju bar gorivo, 100 litara po hektaru po povlašćenoj ceni, bez dela akcize, kao i ratari.
 
Na spisku zahteva je i pronalazak rešenja za upis zakupljenog zemljišta u e-agrar kako bi se ostvarilo pravo na subvencije po hektaru, a reč je o parcelama nad kojim nije rešeno vlasništvo zbog ostavinskih problema.
 
Prema rečima Matkovića, poljoprivrednici su dobili obećanje i da će biti isplaćene zakasnele subvencije po hektaru od 18.000 dinara koje su, prema obećanju trebalo da budu isplaćene do 31. marta.
 
"Martinović nam je rekao da kratkoročni krediti nisu ukinuti, već su ponestala sredstva, ali da će kredita biti", rekao je Matković.
 
O zahtevu za ukidanjem astronomskih dugova po osnovu neplaćenih doprinosa za Penzijski fond nisu stigli, kako je rekao Matković, da razgovaraju.
 
Rezultati razgovora će biti saopšteni poljoprivrednicima narednih dana i oni će odlučiti u kom pravcu će se odvijati pregovori predstavnika Udruženja poljoprivrednika Subotice, Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Udruženja Aradac, Novoseljanskih paora, Banatske crnice i Dolovačkih paora.
 
Druga grupa udruženja potpisala je 22. jula Sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede i tražila je ispunjenje sličnih zahteva, a to su Udruženje  "Stig"- Požarevac, Udruženje poljoprivrednika "Severni Banat - Kikinda", Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje "Složni Pidikanci" i Udruženje poljoprivrednika "Brestovački ratari".
  • Kuzman

    28.07.2024 14:57
    Gospodo paori bataljujte poljoprivredu lopatu u šake pa u rudnik to vam želi vaš premijer sa svojim vođom
  • pobogu

    26.07.2024 18:03
    "Poljoprivrednici ... nastaviće pregovore za mesec dana sa premijerom..."


    Cuj mesec dana...
    Dok ne nestanu, ili mi ili oni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija