Koliko je realno da zbog novog modela Fijata svima skoče plate: "Vučićeva izjava je proizvoljna"

U Kragujevcu uskoro kreće proizvodnja novog modela Fijata koja bi, kako tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trebalo da pogura domaću privredu, ali i da podigne svima plate.
Vučić je nedavno izjavio da je Srbija dala 48 miliona evra subvencija da bi građani u kragujevačkoj fabrici imali posao.
 
"Zato će Srbija samo od ovoga ovde imati rast BDP-a od 0,5 odsto. Napraviće nam svima uslove za dva odsto veću platu", naglasio je Vučić.
 
Prema pisanju ekonomiste Ivana Nikolića u najnovijem izdanju Makroekonmskih analiza i trendova (MAT), u ovom trenutku je "teško kvantifikovati nesumnjive direktne i indirektne pozitivne efekte pokretanja proizvodnje novog modela u Kragujevcu".
Ekonomski analitičar Bogdan Petrović ističe da je sasvim moguće da će Srbija od pokretanja proizvodnje u fabrici "Stelantis" u Kragujevcu imati 0,5 odsto povećanje BDP-a, piše "Danas".
 
"Naravno, treba uzeti u obzir koliko je sama dodata vrednost u Srbiji, jer će se, kao i kod prethodne proizvodnje Fijata, najveći deo ključnih delova uvoziti", objašnjava on.
 
Petrović smatra da je sada teško prognozirati.
"Tek kada budemo znali tačnu strukturu inputa, tada će moći da se proceni realna vrednost povećanja BDP-a iz te proizvodnje", kaže on.
 
On se osvrnuo i na predsednikovu izjavu o povećanju plata.
 
"Rast zarada na opštem nivou, ukoliko država želi da bude konkuretna, ne bi smeo da raste brže od zbira realnog rasta BDP-a i inflacije. Tako da je potpuno proizvoljna izjava da će rast BPD-a od 0,5 odsto uticati da zarade mogu da porastu samo po tom osnovu čak dva odsto", objašnjava Petrović.
 
On smatra da takva računica ne može sa sigurnošću da se sprovede u ovom trenutku.
 
"Samo na osnovu rasta od 0,5 odsto niko ozbiljan ne može reći da će to indukovati mogućnost da na nivou države masa plata poraste dva odsto", poručuje Petrović.
 
Docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i saradnik u Fondu za razvoj ekonomske nauke (FREN) Svetozar Tanasković za Danas  ukazuje da je efekat na stopu rasta jednokratan.
 
"Treba imati u vidu da će se taj efekat na povećanje stope rasta iskazati samo naredne godine i ukoliko se 2026. godine proizvodnja ili učešće delova odnosno rada iz Srbije ne poveća, praktično neće više biti efekata na dodatni rast", pojašnjava naš sagovornik.
  • Santo

    29.07.2024 08:23
    Lupetanje
    Opet bajke o korisnosti ,da li ce objaviti ugovor koji su potpisali ,naravno da nece ,jer ce radnici biti placeni iz budzeta a fijat ostvariti za sebe ekstra profit, da nije tako nebi oni nista krili
  • dule

    29.07.2024 02:58
    Gluposti. Nijedna Vučićeva izjava nije proizvoljna. Možda mu DB vode keramičari, možda mu EPS vode vlasnici pečenjare, možda mu diplomatiju i građevinu vode ... pa teško je opisati te osobe.

    Ali marketing i propagandu mu vode vrhunski stručnjaci. Njegove izjave možda nisu tačne, tj ne možda nego manje više to je ili direktna laž ili teško zaobilaženje istine. Ali da se razumemo, te njegove izjave skoro nikad nisu proizvoljne.
  • Nije se prodavao

    28.07.2024 23:28
    nešto ni prethodni, onaj
    ko kombajn a ovaj tek neće. Fijat ko da je namerno rešio da u Srbiji pravi ekstra ružne automobile. Mislite o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.