Prodaje se najveće nalazište zlata u Evropi: Početna cena 35 miliona evra

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju Koncerna Farmakom MB - rudnik Lece kod Medveđe.
Prodaje se najveće nalazište zlata u Evropi: Početna cena 35 miliona evra
Foto: pixabay
Procenjena vrednost je nešto više od osam milijardi dinara (oko 69 miliona evra), a početna cena na javnom nadmetanju iznosi 50 odsto od procenjene vrednosti, odnosno oko 34,5 miliona evra.
 
Kotacija na javnom nadmetanju iznosi 500 miliona dinara, prenosi eKapija. 
Imovina stečajnog dužnika sastoji se, između ostalog, od građevinskih objekata, zemljišta i opreme za proizvodnju i preradu rude.
 
Koncern Farmakom M.B Šabac - rudnik Lece u stečaju ima pretežnu delatnost eksploatacija ruda ostalih crnih, obojenih, plemenitih i drugih metala, a u stečaju je od 2017. godine.
Koncern Farmakom kupio je rudnik 2008. godine. Vlasnik i direktor šabačkog Farmakoma MB Miroslav Bogićević rekao je 2010. godine da su hemijske analize olovnog koncentrata iz rudnika Lece pokazale da je to, u stvari, najveći rudnik zlata u Evropi.
 
U rudniku Lece, nadomak Medveđe, eksploatišu se olovo i cink, ali i srebro i zlato, kao nusproizvodi. Na kraju 2022. godine rudnik je zapošljavao 417 ljudi.
 
Rudnik Lece otvoren je 1931. godine od strane AA "Britiš Pacifik" i Rudnika bakra Bor. U periodu od 1931-1941. godine otkopano je oko 59.000 tona rude.
  • Bob

    30.07.2024 17:18
    Nerazumem
    Farmacom je državna ili privatna firma?
    Ko koga želi da opljačka?
    Zar se akcionari ništa ne pitaju?
  • LOPOVI

    29.07.2024 21:51
    Pa to je u mojoj zemlji!!!
    Otimate,prodajete,preprodajete!!!
    LOPOVI
  • BGD 011

    29.07.2024 14:46
    Cista otimacina od naroda
    Jednostavan recept za otudjenje prirodnih bogatstava Srbije. SNS sistem za pljackanje drzave. A ovamo se hvalimo kako smo uvecali depozit zlata!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.