Fudbalskom savezu Srbije ponovo pare iz budžetske rezerve: Ovaj put 1,5 miliona evra

Fudbalski savez Srbije (FSS) dobiće još 177 miliona dinara (oko 1,5 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve.
Kako se navodi u rešenju objavljenom u Službenom glasniku, a piše Nova ekonomija, bez ovog novca bi redovan rad FSS bio doveden u pitanje.
 
FSS već godinama unazad dobija novac iz tekuće budžetske rezerve Srbije, a novac mu se uglavnom preusmerava preko Generalnog sekretarijata Vlade.
Samo nedelju dana nakon što je Srbija ispala sa Evropskog prvenstva u fudbalu, na kom nije uspela da ostvari nijednu pobedu, FSS je dodeljeno 59 miliona dinara (oko pola miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve, upravo za "redovan rad".
 
FSS je i pre toga dobijao višemilionsku pomoć.
Krajem marta, FSS-u je preko Generalnog sekretarijata Vlade preusmereno 378 miliona dinara (oko 3,2 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve.
 
Krajem novembra Savez je dobio 211,5 miliona dinara (1,8 miliona evra), a u septembru 235 miliona dinara (oko dva miliona evra).
 
Aprila 2023. godine je tom savezu dodeljeno 298 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra), a krajem marta 2023. godine još 295 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve.
 
Fiskalni savet je u nedavno objavljenom izveštaju koji se bavio  budžetskom rezervom, naveo da se finansiranje sporta i sportskih saveza prekomerno oslanja na tekuću rezervu, zbog čega je potrebno unaprediti budžetiranje sredstava u ovoj oblasti.
 
"Tekuća budžetska rezerva se svake godine koristi za pokrivanje troškova redovnog rada različitih sportskih saveza, kao i za finansiranje organizacije sportskih takmičenja čiji su termini održavanja obično unapred poznati i stoga je te troškove najčešće moguće bolje planirati u samom budžetu", navodi Fiskalni savet.
 
Za finansiranje se u periodu 2018-2023. u proseku se izdvajalo preko jedna milijarda dinara godišnje, što znači da je Vlada na ovaj način svake godine sistematski uvećavala redovna budžetska sredstva za 25-30 odsto.
 
Posmatrano po korisnicima, najviše sredstava iz rezerve dobili su Fudbalski savez (1,8 mlilijardi dinara), Košarkaški i Teniski savez (po oko 850 miliona dinara) i Olimpijski komitet Srbije (540 miliona dinara).
Tačne korisnike ovih sredstava zapravo u jednom broju slučajeva nije ni moguće precizno alocirati, jer se u rešenjima o upotrebi budžetske rezerve daje samo šturo objašnjenje da je u pitanju podrška redovnom radu sportskih saveza.
 
Pored FSS-a, novu tranšu, korentno 59 miliona dinara iz budžetske rezerve, dobiće i Teniski savez Srbije, vidi se jednom od rešenja objavljenom u Službenom glasniku. Obrazloženje je isto kao i za FSS, novac se prebacuje "radi obezbeđivanja finansijske pomoći potrebne za redovan rad".
  • Maja

    30.07.2024 11:39
    Fss
    Borovi su neumorni
  • Lovac

    30.07.2024 07:51
    Prvo rezultat pa onda pare
    Dok ne naprave neki rezultat nema para, da vidiš kako bi trčali i izgarqli!!!
  • Neko

    30.07.2024 00:50
    Sto se tiče gradjana odmah FSS možete ukinuti.Gradjani ne zive od fudbala obični gradjani nediluju drogu po stadionima.Koga i zašto placamo nek ti iz FSS sami zarade ko i svaki gradjan.Mi ne možemo zivet bez vazduha vode hrane a bez fudbala se može.Bolnice se raspadaju i vrtići

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.