Stočari dali deset dana za ispunjenje zahteva: Najavljuju prosipanje stajnjaka po putevima

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević rekao je da su predstavnici tri udruženja stočara razgovarali sa savetnicima premijera i predsednika Srbije.
Stočari dali deset dana za ispunjenje zahteva: Najavljuju prosipanje stajnjaka po putevima
Foto: Pixabay
Kako je rekao, ispostavili su više zahteva, a ako oni za deset dana ne budu ispunjeni, pozvaće stočare da prosipaju stajnjak po drumovima.
 
On je rekao da sastanku u Vladi Srbije zbog infekcije korona virusom nije prisustvovao premijer Miloš Vučević, već njegov savetnik Danilo Golubović i šef kabineta Žarko Mićin, kao i savetnik predsednika Srbije Dragan Glamočić, a Ministarstvo poljoprivrede nije imalo predstavnika.
Osim predstavnika Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije u razgovoru su učestvovali i predstavnici Udruženja odgajivača goveda Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda, rase "limuzin".
 
"Iz razgovora smo stekli utisak da Vlada ne želi da oživljava stočarstvo i da ne želi da realizuje obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o podsticajima ovoj grani poljoprivrede", rekao je Palamarević posle sastanka.
Dodao je da sredstva koja su opredeljena za subvencije za biljnu proizvodnju vode stočarstvo u dalju propast.
 
Palamarević je rekao da u "Ministarstvu poljoprivrede vlada neznanje, a rezultat toga je da je u ovoj godini za 600 miliona evra uvezeno mleka, mesa i proizvoda od tih sirovina".
 
On je rekao da su predstavnici tih udruženja zatražili da se "povećaju subvencije za domaće junice sa sadašnjih 40.000 dinara, na 150.000 dinara, a za priplodne krave sa sadašnjih 40.000 dinara na 55.000 dinara, kako je Vučić obećao".
 
Na listi zahteva je i povraćaj stočarima akcize za 130 litara dizela po hektaru i uvođenje subvencija za livade od 35.000 dinara po hektaru.
 
Među zahtevima je i podrška resornog ministarstva za investicije u farme goveda.
 
Stočari su zatražili i da se definiše status poljoprivredika i iščisti registar goveda od "lažnih" grla, kao i da se reguliše radni odnos žena koje rade na poslovima muže krava.
  • Milana

    02.08.2024 15:39
    Premija za mleko
    Za boga miloga kada ce biti isplaćene zaostale premije za mleko slazem se da se poveća penzija ,prosvetarima ali dajte bre ljudi povećajte nesto i poljoprivredi podstaknute ljude da čuvaju sto vise stoku a ne da uvozi te mleko i meso cenite domaće sirovo mleko i meso
  • Milan

    30.07.2024 15:28
    Marjan
    Risticevic kaze da vam je dobro,seljaci!!!
  • /

    30.07.2024 11:16
    /
    samo prosipajte i po putevima.
    ovakav narod nije zasluzio bolje vidi se po komentarima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.