U Evropi će ove godine biti izgrađeno 1,6 miliona stanova, manje nego prošle godine

U Evropi će se ove godine završiti gradnja 1,6 miliona stanova, 8,5 odsto manje nego lane.
U Evropi će ove godine biti izgrađeno 1,6 miliona stanova, manje nego prošle godine
Foto: 021.rs
To se navodi u prognozi mreže "Euroconstruct" čiji je član Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.
 
"Evropska stambena gradnja pati zbog viših kamatnih stopa i niže kupovne moći", prokomentarisao je stručnjak za građevinarstvo IFO Ludvig Dorfmajster.
U Nemačkoj će ove godine biti završeno 15 odsto manje stanova nego u 2023, a Dorfmajster dodaje da je gradnja stanova u Nemačkoj dodatno opterećena izuzetno visokim troškovima izgradnje.
 
Loše vesti stižu iz nekih skandinavskih zemalja pošto će broj završenih stanova u Finskoj i Švedskoj ove godine pasti za po 50 odsto, a u Norveškoj će pad biti nešto blaži i iznositi 22 odsto. Nasuprot tome će broj završenih stanova u Španiji u 2024. porasti za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, kao i u Irskoj 10 odsto i Poljskoj četiri odsto.
Udeo novogradnje u ukupnoj stambenoj gradnji je sve manji i ove godine je pao na 37 odsto, dok je u 2026. taj udeo iznosio 58 odsto.
 
"Građevinska aktivnost se sve više fokusira na održavanje i modernizaciju postojećeg životnog prostora", naveo je Dorfmajster.
 
Građevinski stručnjaci očekuju stabilnu potražnju za niskogradnjom, pošto sredstva za finansiranje ove oblasti dolaze iz relativno stabilnih izvora kao što su višegodišnji nacionalni investicioni fondovi ili sredstva Evropske unije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.