Vučić o povećanju penzija, plata i roditeljskog dodatka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas će nastojati da penzije budu povećane pre januara iduće godine i to za 11 odsto.
Vučić o povećanju penzija, plata i roditeljskog dodatka
Foto: 021.rs
"To povećanje na današnju prosečnu penziju će iznositi oko 5.000 dinara. Ne kažem da je to dovoljno, ali je važno", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.
 
Naveo je da će minimalna zarada, koju prima oko 91.000 radnika, biti povećana na "značajno više od 50.000 dinara".
 
"Značajno će biti povećane i plate prosvetnih radnika", najavio je Vučić.
 
Povećanje roditeljskog dodatka
 
Vučić je rekao da je ove godine u Srbiji rođeno oko 1.000 dece manje u odnosu na isti period prethodne godine, te najavio povećanje roditeljskog dodatka - najviše za drugo i treće dete.
 
On je rekao da će od 1. novembra roditeljski dodatak za prvo dete iznositi 4.336 evra (4.307 do sada), dok će dodatak za drugo dete biti povećan na 6.344 evra.
 
Dodatak za treće dete, prema njegovim rečima, biće povećan na 20.500 evra, a za četvrto dete na 27.230 evra.
Ograničavanje kamatnih stopa
 
Predsednik Srbije je najavio da će pre kraja septembra biti u primeni izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojima će biti ograničene kamatne stope na stambene, potrošačke i gotovinske kredite, kao i na kreditne kartice i prekoračenja na tekućim računima građana.
 
"Kreću razgovori sa bankama, ali ćemo svakako taj zakon da donesemo i nećemo da im damo mogućnost da drugim svojim merama, povećanjem sporednih troškova, nadoknađuju ono što će biti zakonske norme", kazao je Vučić.
 
Prethodno je te izmene zakona najavila guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
  • Magdalena

    06.08.2024 11:08
    Povecanje plate
    Hoce li biti povecanje plata ,zenama na porodiljskom radi nege detete?
  • Bob Rock

    03.08.2024 12:25
    Sto za jednog
    Jos ako napomene da je svako moguce povecanje povezano sa kopanjem litijuma gde svi gube a jedino on dobija obecanu sumu u svajcarskoj banci.
  • Goran

    03.08.2024 08:46
    Šta misliti
    Kako će prosečna penzija 2027 godine kako je obećano da bude 650 evra sa ovakvim povećanjem u 2025 god da li može neki matematičar to da mi objasni jer bi to značilo da 2026 penzija treba da se poveća 42 posto što znači da je obećanje dato od strane vlade, predsednika i svih ostalih ministara je ili smejurija ili laz ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.