NBS prošle godine kupila rekordnu količinu evra kako bi održala stabilnost dinara

Narodna banka Srbije (NBS) je tokom prošle godine, "u uslovima povećane globalne neizvesnosti", na međubankarskom tržištu kupila rekordnu količinu evra kako bi održala stabilnost srpske valute.
NBS prošle godine kupila rekordnu količinu evra kako bi održala stabilnost dinara
Foto: Pixabay
Pokazatelj sistemskog stresa i ostali parametri finansijskog zdravlja "ukazuju na otpornost i očuvanu stabilnost domaćeg finansijskog sistema u celini", navodi NBS u svom izveštaju za 2023. godinu, piše Nova ekonomija.
 
"U 2023. godini Narodna banka Srbije je intervenisala neto kupovinom deviza u iznosu od 3,9 milijardi evra, što je rekordan godišnji iznos neto kupovine deviza. Time je, kao i prethodnih godina, održana relativna stabilnost kursa i dat doprinos daljem uvećanju deviznih rezervi", navodi se u publikaciji NBS.
Kako napominje centralna banka, u oktobru 2023. godine Srbija je prvi put emitovala osmogodišnju državnu dinarsku obveznicu, kod koje je zabeležena rekordna tražnja investitora i koja je od februara 2024. uključena u indeks obveznica J.P. Morgan-a.
 
Usled smanjenja globalne neizvesnosti i povoljnih domaćih makroekonomskih izgleda, premija rizika Srbije na dug u evrima i dolarima takođe je smanjena u toku 2023. godine.
 
Sve tri rejting agencije zadržale su kreditni rejting Srbije, dok je agencija Standard & Poor’s povećala izglede Srbije za dobijanje kreditnog rejtinga investicionog ranga – sa stabilnih na pozitivne.
Drugu godinu zaredom ostvaren je novi rekordni nivo priliva stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra (4,2 milijarde evra neto), te iz NBS očekuju da će ovaj izvor deviza i u narednom periodu nastaviti da u potpunosti pokriva deficit tekućeg računa, kao što je i bilo u prethodnih devet godina.
 
Devizne rezerve NBS su tokom 2023. godine povećane za 5,5 milijardi evra, pa su na kraju decembra 2023. godine iznosile 24,9 milijardi evra bruto, odnosno 20,8 milijardi evra neto.
 
Od 2018. godine devizne rezerve beleže konstantan godišnji rast i u periodu od šest godina kumulativno su povećane 2,5 puta, dodaju u NBS.
 
Prema rezultatima makroprudencijalnih stres-testova za kraj 2023. godine, bankarski sektor Srbije ostaje otporan, adekvatno kapitalizovan i visoko likvidan čak i na najsnažnije pretpostavljene šokove.
 
Domaća kreditna aktivnost usporila je rast tokom 2023. godine, što je posledica viših kamatnih stopa na kredite usled zaoštravanja monetarnih politika Evropske centralne banke i NBS, kao i pooštrenih kreditnih standarda komercijalnih banaka, dospeća kredita iz garantnih šema i visoke baze iz prethodne godine.
Na kraju 2023. ukupni domaći krediti, po isključenju efekata deviznog kursa, porasli su za ceo procenat u odnosu na prethodnu godinu.
  • NBS

    03.08.2024 16:10
    referentna kamatna stopa
    NBS kao ograničava banke i kamate na kredite a kamata mi bila 4,45 a sad 4,45 plus referentna kamatna stopa 6,50 . ( Koja je bila neznatna.. 1%). Znači moja kamata skoro 11% . a bila 4,45 plus 1%. Znači NBS bi sad mogla da smanjuje referentnu kamatnu stopu. 0,25 plus 0,25 koliko je smanjeno za dva meseca i smanjenje na 6,00 je malo.
  • Ekonomija

    03.08.2024 09:22
    @sasa
    Ironično iako ne i iznenađujuće, upravo vi nemate pojma šta je ekonomija bez obzira kako se potpisivali. Prvo izmišljate da je kurs "naduvan" iako je činjenično stanje upravo suprotno, a potom izmišljate kako je kurs taj koji pogoduje uvozu jer ste umislili da se konkurentnost robe postiže obezvređivanjem prethodno stvorene vrednosti što je vrhunac besmisla, ili laički rečeno da taj izvoznik treba postati "konkurentan" tako što će iz mojeg džepa biti izbijeno ono što sam već stekao a sve da bi njegova roba bila jeftinija za devize dok kada taj isti bude trebao nešto kupovati za devize kao što će morati, neće moći kupiti ništa jer mu je jedan pametni "sasa" obezvredio vrednost robe koju izvozi. Ako išta funkcioniše u ovoj državi to je trenutno NBS, a moje je lično mišljenje da trebate biti potpuno ludi ako zaista verujete da se privreda i izvoz oporavljaju upropaštavanjem valute. Samo zbog takvih ludaka lično podržavam da nekako uvedemo evro, da vas vidimo tako pametne kada se ništa ne bude promenilo za izvoznike šta ćete onda izmisliti kao razlog toga. A svakako je moguće i da ste vi u pravu i da ste upravo vi najpametniji od svih ekonomista koji su ikada hodali kuglom zemaljskom... možete li navesti jedan primer u istoriji postojanja čovečanstva gde je jedna u svetskim okvirima skoro beznačajna država oporavila privredu uništavanjem svoje valute?
  • dz0

    03.08.2024 07:00
    Ma NBS ni ne postoji osim za Jorgovankinu platu. Kao da ona radi tamo nešto, uglavnom dobija mailove od Bundesbanke šta treba da uradi da zaštiti nemačku privredu i svoju fotelju... i ona potpiše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.