Prosvetari pozvali Vučića: Dođite da pet dana budete profesor da više ne govorite neistine

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvala je predsednika države Aleksandra Vučića da neko vreme bude profesor u školi kako bi sagledao situaciju u prosvetnom sistemu.
Oni su, u otvorenom pismu, poručili Vučiću da je prilikom nedavnog obraćanja javnosti, kada je govorio o materijalnom i radnom položaju prosvetnih radnika, izrekao niz neistina – netačnih materijalnih podataka - zamolivši ga da ih sledeći put zameni tačnim.
 
"U svom obraćanju ste dva puta, u dve odvojene prilike, deli ih više od 15 dana, naveli kako prosvetni radnici rade manji broj radnih sati nedeljno. Čak pominjete brojeve 18 i 20. To nisu tačne informacije", navedeno je iz Unije SPRS.
Kako je naglašeno, "zaposleni u školi, kao i svi drugi zaposleni u državnim organima, institucijama, upravama… imaju 40-časovnu radnu nedelju raspoređenu u pet dana".
 
"U te sate ulaze časovi redovne nastave, pripremne, dodatne, dopunske, sekcije, rad u timovima, sa roditeljima, kao i svi ostali dodatni poslovi po nalogu direktora. Dakle, nemojte javnost uvoditi u zabludu kako prosveta radi 18 ili 20 sati nedeljno", poručili su sindikalci.
Uputili su mu "izazov".
 
"Zašto ne biste uzeli neplaćenu jednu nedelju u Predsedništvu i došli u bilo koju osnovnu ili srednju školu da pet radnih rana budete profesor fizike, ili srpskog, matematike, recimo", pozvali su Vučuća, uz uverenje da će država moći bez njega nedelju dana.
 
Vučiću su naveli da se plata zaposlenog u školi formira u zavisnosti od procenta radnog angažovanja i dostavili mu, kako navode, tačne podatke, uz poziv da u najskorijem roku svim medijima, a posebno javnom servisu, dostavi ispravljene.
 
Napisali su da se nadaju "neočekivano visokom povećanju ličnog dohotka svima koji su sastavni deo obrazovnog procesa i koji rade sa vašom i našom decom".
 
"U tom smislu treba da se obrati pažnja na potpisan dokument – Protokol između vlade Srbije i reprezentativnih sindikata u osnovnim i srednjim školama u Srbiji iz oktobra 2023. godine. U Protokolu su jasno definisani rokovi i obaveza države da to ispoštuje. Nemojte nas razočarati", naglasila je Unija SPRS.

Komentari 71

  • Predsednik

    06.08.2024 14:32
    Je
    Neznalica!
  • Ivana

    06.08.2024 13:59
    A sta bi predavao? Molim Vas uozbiljite se!!!!
  • Posmatrač

    06.08.2024 00:41
    @Istina
    Druže, daleko si ti od istine, jer si neznalica. O sistemu školstva pojma nemaš, pa veruješ u čuveni mit o tri mesec odmora. Prva stvar koju ne znaš je da prosvetni radnici imaju godišnji odmor od 20+ dana, kao i svi radnici u Srbiji. Broj slobodnih dana se povećava na osnovu godina radnog staža, ali to je daleko od mesec dana, a kamoli tri meseca. Dakle, nakon isteka godišnjeg odmora postoje tzv. dežurstva tokom kojih su nastavnici u obavezi da se pojavljuju u svojim školama i po potrebi obavljaju različita zaduženja. Druga stvar, nastavnici imaju obaveze u školi bar do 15. jula i ponovo se vraćaju sličnim obavezama 15. avgusta (sednice, popravni ispiti, papirologija). Treća stvar, u njihovu radnu nedelju od 40 sati se ne računaju poslovi koji obavljaju kod kuće: pregledanje radova, priprema gradiva za časove, razgovori sa roditeljima (često u suludo vreme, jer se roditelji osećaju slobodnu da zovu u bilo koje doba dana).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.