Španija kaznila onlajn platformu "Buking" zbog monopola

Španska antimonopolska agencija kaznila je platformu za onlajn rezervacije Buking sa 413,2 miliona evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu u zemlji u poslednjih pet godina.
Španija kaznila onlajn platformu "Buking" zbog monopola
Foto: Pixabay
Kako navodi španski regulator, Buking je počev od 2019. zloupotrebljavao svoj dominantan tržišni udeo u zemlji koji iznosi između 70 i 90 odsto da nametne nepravedne uslove hotelima i ograniči konkurenciju drugih kompanija, prenosi Rojters.
 
Portparol Bukinga je naveo da se firma apsolutno ne slaže sa ovom presudom i da će na nju uložiti žalbu višoj instanci.
On je dodao da o ovom pitanju treba raspravljati u skladu sa pravilima koja proizilaze iz novog Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije.
 
Turisti sve više koriste onlajn platforme kao što su Erbnb, Buking, Ekspedia ili Trip advajzor za rezervacije u EU.
U prvom kvartalu 2024. su gosti ostvarili 123,7 miliona noćenja u smeštajnim jedinicama u Evropskoj uniji koja su rezervisana preko tih platformi, što predstavlja povećanje za 28,3 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, preneo je nedavno Evrostat.
 
Od 20 najpopularnijih regiona za rezervaciju smeštaja putem platformi, šest se nalazi u Španiji, a najpopularnija je Andaluzija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Naprednjaci zadužuju i vašu decu

Rebalans je u velikoj većini uređenih zemalja standardna aktivnost, ustaljena praksa kojom država pri kraju godine precizira i u neznatnoj meri koriguje budžetom planirane rashode do kraja godine.