Boing izgubio još 125 miliona dolara zbog problema sa Starlajnerom

Kompanija Boing je saopštila da je zabeležila novi gubitak od 125 miliona dolara, koji je posledica odlaganja povratka letelice Starlajner s Međunarodne svemirske stanice.
Boing izgubio još 125 miliona dolara zbog problema sa Starlajnerom
Foto: Pixabay
Boing je naveo gubitke u podnesku koji uključuje više detalja o zaradi u drugom kvartalu ove godine. Kompanija je već zabeležila gubitak od 288 miliona dolara prvenstveno zbog odlaganja misije "Crew Flight Test" u 2023. godini.
 
Prvo lansiranje Starlajnera s posadom obavljeno je u junu, a u letelici su bili astronauti američke svemirske agencije NASA-e Buč Vilmor i Sunita Vilijams. Boingova letelica je trebalo da bude spojena sa Međunarodnom svemirskom stanicom samo osam dana i potom da vrati astronaute na Zemlju, ali problemi s hardverom su pokvarili planove.
Boing je morao da istraži slučaj i pronađe uzrok problema s potisnicima za manevrisanje dok je prilazio MSS. Pored toga, curenje helijuma je uzrokovalo nekoliko odlaganja lansiranja letelice, a čini se da se taj problem pogoršao.
Od juna kompanija vrši testiranja, a 27. jula je obavljeno testiranje Starlajnerovog sistema kako bi se osiguralo da curenje helijuma ostane u prihvatljivim granicama. Testovi su obavljeni dok su Vilijams i Vilmor bili u letelici, jer je to deo priprema za njihov povratak kući.
 
NASA još analizira rezultate, ali kada se uveri da je Starliner spreman, biće određen datum povratka Starlajnera i njegove posade na Zemlju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.