Velika potražnja za konobarima u Srbiji, odlaze u inostranstvo zbog bolje zarade

Konobari sve češće odlaze iz Srbije u potrazi za boljim uslovima i zaradom, a odlazak u Hrvatsku ili Crnu Goru je znak da letnja sezona počinje.
 Velika potražnja za konobarima u Srbiji, odlaze u inostranstvo zbog bolje zarade
Foto: Pixabay
O svom iskustvu za Euronews Srbija govorio je Mladen Mladenović koji konobariše već 30 godina. Njegov ajncer je za to vreme prošao kroz beogradske, hrvatske, ali i nemačke i švajcarske restorane i kafiće. Prema njegovom iskustvu, ugostiteljstvo je danas narušeno. 
 
"Nema nas, kao da smo ugrožena vrsta", rekao je Mladenović. 
Iako su konobari među najtraženijim i najdeficitarnijim na tržištu, ugostiteljstvo se pretvara u sezonski posao. Sa otvaranjem prvih plaža, mladi konobari odlaze na primorje. 
 
"Veliki broj naših kvalifikovanih ljudi iz ovog domena ode put primorja i to najčešće u Hrvatsku, Crnu Goru, ali i Sloveniju. Svesni smo svi da su tamo u tom periodu mnogo bolji uslovi i čista i veća zarada", rekao je Miloš Turinski iz Infostuda. 
 
Mladenović, međutim, smatra da je to velika greška. 
"Rade tamo 12 sati, imaju tu neku platu od 1.200, 1.300 evra. Ako radiš ovde 12 sati, kod nas, u ovako lepim restoranima, kod svojih ljudi i kod svoje kuće, isto možeš da zaradiš toliko", rekao je on. 
 
Statistika govori da u inostranstvu mogu da zarade i do 1.500 evra mesečno, dok im je u Srbiji prosečna zarada oko 65 hiljada dinara. Ipak u jednoj stvari vide spas. 
 
"Tu zaradu oni mogu da dupliraju putem bakšiša. Tako da samim tim i znaju koje poslodavce i koje ugostiteljske objekte biraju, gde je dobar promet", rekao je Turinski. 
 
Mladenović navodi da se u Americi i Engleskoj zna da je bakšiš 10 odsto. 
 
"Ovde kod nas je samo proizvoljno, da li će da zaokruži, da li neće da zaokruži, da li će da ostavi ili neće", kaže on. 
 
Prema njegovim rečima, bakšiš još uvek nije utvrđen zakonom. 
 
"Mi se borimo za to da to bude neki procenat, da iskalkulišemo taj neki procenat da bude bakšiš obavezan", kaže Mladenović. 
 
Dok u Udruženju hotelijera i ugostitelja Srbije proceniju da im nedostaje oko 20.000 radnika, na birou su ovog maja poslodavci oglasili 112 mesta za konobare.
  • logika

    06.08.2024 09:06
    pa sad...
    "Mi se borimo za to da to bude neki procenat, da iskalkulišemo taj neki procenat da bude bakšiš obavezan", sto ne ostavljati baksisi i kasirki, i vozacu autobusa, taksisti, zubaru, privatnom lekaru, salterskim radnicima, bankomatu?
    Hoce li placati porez na taj baksis?
    Da se razumemo ja ostavljam baksis, uglavnom veci od 10%, ali se vrlo cesto pitam zasto to radim. Ukoliko baksis postane obavezan mene konobari nece videti!
  • Vlada

    05.08.2024 11:35
    Nzm zbog cega kafedzije ovde ne mogu da plate konobare adekvatno kada su im cene usluga kao na primoriju a rade cele godine.
  • ☮️

    05.08.2024 10:17
    Verovatno ...
    ... postoje i zdravstveni razlozi, ovde se guše u duvanskom dimu, a mnogi ne žele to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Živković: EPS je spreman za zimu

Generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Dušan Živković izjavio je da su svi proizvodni kapaciteti tog preduzeća spremni za zimsku sezonu.