Skoro sve na Volstritu se danas "ruši" zbog zabrinutosti za privredu SAD

Skoro sve na Volstritu se danas ruši, jer se pogoršava strah od usporavanja američke privrede i pokreće još jednu rasprodaju na finansijskim tržištima širom sveta.
Skoro sve na Volstritu se danas "ruši" zbog zabrinutosti za privredu SAD
Foto: Pixabay (ilustracija)
Indeks "S&P 500" je pao za 3,1 odsto u jutarnjem trgovanju i na putu je za svoj najgori dan za skoro dve godine. "Dow Jones Industrial Average" je pao za 1.092 poena, ili 2,7 odsto sredinom prepodneva, a kompozitni indeks "Nasdaq" pao je za 3,6 odsto.
 
Prethodno je japanski indeks "Nikkei 225" pao za 12,4 odsto što mu je bio najgori dan od kraha "Crnog ponedeljka 1987".
To je bila prva prilika da trgovci u Tokiju reaguju na izveštaj od petka koji pokazuje da su američki poslodavci prošlog meseca usporili zapošljavanje mnogo više nego što su ekonomisti očekivali. To je najnoviji podatak o američkoj privredi, koji je bio lošiji nego što se očekivalo.
 
Sve to izaziva strah da su Federalne rezerve previše dugo pritiskale kočnice američke privrede kroz visoke kamatne stope, u nadi da će ugušiti inflaciju.
 
Gubici u drugim delovima sveta bili su skoro isto toliki. Južnokorejski indeks "Kospi" je pao 8,8 odsto, berze širom Evrope su potonule više od dva odsto, a bitkoin sedam odsto.
Čak je i zlato koje ima reputaciju da nudi sigurnost tokom burnih vremena, "palo" za 1,7 odsto.
 
To je delom zato što se trgovci pitaju da li je šteta toliko ozbiljna da će Federalne rezerve morati da smanje kamatne stope na hitnom sastanku, pre svoje sledeće redovne odluke 18. septembra. 
 
"Fed bi mogao da dojaše na belom konju velikim smanjenjem kamatne stope, ali izgledi za to su slabašni", rekao je Brajan Džejkobsen, glavni ekonomista u "Aneks Wealth Management". Odluke Feda između redovnih sednica su "obično rezervisane za hitne slučajeve, kao što je bio kovid, a stopa nezaposlenosti od 4,3 odsto ne izgleda kao hitan slučaj".
 
Naravno, američka privreda i dalje raste, a recesija je daleko od izvesnosti. Fed je bio jasan u vezi sa svojim balansiranjem kada je počeo naglo da povećava stope u martu 2022: da je previše agresivan ugušio bi ekonomiju, ako bi bio previše mekan dao bi inflaciji više kiseonika i naštetio svima.
 
Ekonomista "Goldman Saksa" Dejvid Merikl vidi veće šanse za recesiju u narednih 12 meseci. Ali on i dalje vidi samo 25 odsto verovatnoće za to "zato što podaci generalno izgledaju dobro" i nema velike finansijske neravnoteže.
 
Neki od nedavnih padova Volstrita mogu jednostavno biti posledica toga što je berza ove godine dostigla desetine istorijskih maksimuma, delom zbog pomame oko tehnologije veštačke inteligencije (AI) i nade da će doći do smanjenja kamatnih stopa. Kritičari već neko vreme govore da je berza izgledala preskupo, pošto su cene deonica rasle brže od profita preduzeća.
  • Рамбо Млађи Амадеус

    07.08.2024 03:07
    Катаклизма капитализма
    Обожаватељи Мамона и Златног телета су очајни, јер би Иран могао да се уздржи од рата, па би на Блиском Истоку могао да избије мир, а Украјинци би могли да прекину кланицу и кажу да је било доста. ЕУ би могла да збаци америчке марионете и почне преговоре с Русијом и Кином. Тајванци су већински рекли да су они за очување постојећег стања, тј. да не журе да постану део Кине, али неће ни званичну независност. Још би једино Филипини могли да потпале ватру, али од њих је слаба вајда, јер би та ватра трајала пар дана, док им Кинези не лупе пар родитељских.
    Све то би страховито погодило оне секторе привреде САД који још функционишу, а то су индустрија оружја, као и производња лажи и Оба.., овај обмана. Кокоши се увек враћају кући, а и долари ће, изгледа истим путем. Тада Америма ни "креативно" мерење инфлације (Заправо је 12-15%) неће помоћи, већ ће покусати "америчку питу" коју су сами направили.
  • mrva

    06.08.2024 23:44
    rast a kuda..?
    sa kim se trkamo? vanzemaljcima?
  • gradjaninX

    06.08.2024 18:57
    Koju privredu SAD? Onu u Vjetnamu i Meksiku ili onu u Kini? U SAD se osim ratova i inflacije odavno ne proizvodi nista. Sad beru plodove svog "rada".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.