Ilon Mask ponovo tužio Sema Altmana: Tvrdi da je obmanut

Američki preduzetnik Ilon Mask podneo je novu tužbu protiv kompanije za razvoj veštačke inteligencije OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana.
Ilon Mask ponovo tužio Sema Altmana: Tvrdi da je obmanut
Foto: Beta/AP
U tužbi se navodi da je Mask bio obmanut kako bio postao suosnivač kompanije.
 
U tužbi je navedeno da su Altman i sadašnji predsednik OpenAI Greg Brokman prevarili Maska i ubedili ga da učestvuje u osnivanju kompanije, tvrdeći da će ona biti neprofitna, prenosi CNBC.
"Altman je uverio Maska da neprofitna struktura garantuje neutralnost i fokus na bezbednost i otvorenost, u korist čovečanstva, a ne vrednosti za deoničare", piše u tužbi.
 
U celu priču je, prema tužbi, upleten i Microsoft koji je nastojao da stekne uticaj u OpenAI.
Mask je u junu bez objašnjenja odustao od svoje prvobitne tužbe protiv OpenAI, kada je tvrdio da su čelnici firme prekršili svoje ugovorne sporazume u kojima se navodi da će razvijati veštačku inteligenciju u korist čovečanstva.
 
OpenAI je tada odbacio ove optužbe i naveo da je Mask od početka znao da će kompanija biti orijentisana na profit i postepeno prelaziti na rad na softveru zatvorenog koda.
 
Kao prilog svojim tvrdnjama kalifornijska firma je objavila i detalje iz prepiske Maska sa drugim članovima tima OpenAI.
 
"Ovo je mnogo snažnija tužba", izjavio je Maskov advokat Mark Toberof za "Njujork tajms", a prenosi portal Verge.
  • Mirko

    06.08.2024 17:36
    Eve ga jos jedan naivni Trumpovac.
  • B

    06.08.2024 10:53
    Jao kad je mukica naivan
    Sve što radi je komercijalno, i eto sad kad je hteo da bude filantrop dripci ga prevarili ...
    Akcije mu vrede puno isključivo zato što je lansirao vojno špijunske satelite za koje se svi prave da su civilni.
  • Realista

    06.08.2024 09:13
    vrlo intelEgentan lik
    Za tako pametnog lika mnogo su ga puta tako obmanuli... prvo Tviter, sad OpenAI... pa onda svi ti njegovi "mega" projekti kojima zaluđuje masu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.