Javni dug Srbije 50 odsto BDP-a na kraju juna

Javni dug Srbije na kraju juna ove godine iznosio je oko 38,18 milijardi evra.
Javni dug Srbije 50 odsto BDP-a na kraju juna
Foto: 021.rs
Ministarstvo finansija navodi da je to 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Na kraju maja javni dug je bio 36,35 milijardi evra, odnosno 47,6 odsto BDP.

Javni dug Srbije je na kraju 2023. bio 36,15 milijardi evra, ili 52 odsto BDP.

  • Nebojsa

    07.08.2024 11:52
    Tacno
    Ovo jeste tačno ali zato sto je nas bdp po glavi stanovnika jako mali i medju najnižim u Evropi.Skoro 3 puta manji od Madjarskog ili skoro duplo manji od Hrvatskog.Mi ustvari nismo ni svesni koliko smo siromasni.Tako da je za očekivati iz tako niske polazne osnove raste brže i na taj nacin lako je održavati ovih 50 procenata kad imate tako nisku polaznu osnovu.E sad ko od naroda ovo razume,pa mozda 0.1 procenat i na to se racuna.Ovo je sansa da se povlače vece pare iz državne kase jer ce bdp biti stalno u nekom porastu sa tako male polazne osnove.Jake ekonomije imaju vec veliki bdp i njima svaka zaduženost mnogo vise povećava procenat zaduženosti u odnosu na bdp.Ovih 50 procenata u stvari govori o tome koliko smo mi siromasna zemlja a opet u Evropi a ne u Africi ili Aziji.Radi lakšeg razumevanja, Grčka ima skoro 300 milijardi bdp a mi 70!
  • laz

    07.08.2024 00:01
    Da li iko veruje recima malog?
    Zaduzuju naciju i novac prebacuju na svoje ofsor racune.
  • Agamemnon

    06.08.2024 22:12
    Hehe
    A hejteri plač...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.