Nemački ekonomista: Treba povećati penale za prevremeni odlazak u penziju

Nemački ekonomista Martin Verding pozvao je da se poveća stopa umanjenja penzija za zaposlene koji se prevremeno penzionišu.
Nemački ekonomista: Treba povećati penale za prevremeni odlazak u penziju
Foto: Pixabay
Pravo odlaska u penziju sa navršene 63 godine je u osnovi u redu, rekao je Verding, koji je član Saveta ekonomskih stručnjaka nemačke Vlade, za novine medijske grupe Funke.
 
"Međutim, za tako nešto su umanjenja od 3,6 odsto godišnje isuviše mala. Umesto toga morala bi da budu pet do šest odsto", predložio je Verding a prenela agencija dpa.
Prevremene penzije bez ikakvih umanjenja za osobe koje su zdrave i čije su plate normalne ili iznad proseka "u kontekstu sve većeg nedostatka radne snage uopšte ne odgovaraju prilikama", ocenio je Verding.
 
Savet ekonomskih stručnjaka je nezavisno stručno telo koje imenuje nemačka vlada i njegov je zadatak da prati i analizira makroekonomska kretanja.
Zaposleni u Nemačkoj sa napunjene 63 godine mogu u prevremenu penziju, ali moraju da dokažu 35 godina staža penzionog osiguranja i da se pomire sa određenim redukcijama iznosa penzije, podseća dpa.
 
Odbitak za svakih mesec dana pre navršenih uslova za starosnu penziju iznosi 0,3 odsto, što je godišnje 3,6 odsto.
 
Zaposleni koji dokaže da ima 45 godina penzionog osiguranja, može u prevremenu penziju i bez umanjenja iznosa penzije.
  • Don Costello

    08.08.2024 16:52
    Nelogično
    Država Srbija propisuje četrdesetogodišnji staž za muškarce. Kada ispunite uslov da ste 40 godina radili-možete u penziju KOKA SE UMANJUJE za nedostajuće godine starosti?!? Onaj ko je ovo smislio je kompletna budala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.