Kina podnela tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv EU zbog carina na e-automobile

Kineska vlada saopštila je da je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog carina koje je Evropska unija uvela na električne automobile proizvedene u Kini.
Kina podnela tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv EU zbog carina na e-automobile
Foto: Pixabay
Ministarstvo trgovine je saopštilo da je Kina pribegla mehanizmu za rešavanje sporova WTO "kako bi zaštitila razvojna prava i interese industrije električnih vozila i saradnju na globalnoj zelenoj transformaciji".
 
EU je uvela privremene carine do 37,6 odsto na električna vozila proizvedena u Kini i svoj potez obrazložila činjenicom da te kompanije imaju nepravednu korist od državnih subvencija.
Kina kaže da je njena državna podrška industriji električnih vozila u skladu sa pravilima WTO.
 
Dve strane imaju rok do početka novembra da pokušaju da reše nesuglasice, nakon čega privremene carine postaju zvanične.
Kineski izvoz automobila porastao je u julu u poređenju sa istim mesecom prošle godine, dok je domaća prodaja opala, izvestilo je danas industrijsko udruženje.
 
Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da carine EU krše pravila WTO i podrivaju globalnu saradnju po pitanju klimatskih promena.
 
Kao odgovor, Kina je pokrenula istrage o izvozu francuskog konjaka i evropskog svinjskog mesa, što bi, kako neki analitičari strahuju, moglo da se razvije u ekonomski štetan trgovinski rat sa EU.
  • Edi

    12.08.2024 15:50
    2008 sam bio u gradu sa 11 miliona ljudi Wuhan. U gradu postoji tvornica sa preko 50.000 radnika usao sam unutra cijeli grad stanovi radionice tvornica itd. Sklapaju Citroen i Peugeot i to samo do 70% ostalo se sklapa na putu u brodovima do Evrope i dolazi u EU da se nebi platila carina kao poluproizvod. Nastave onda u Francuskoj Sloveniji Turskoj da stave par plastika i nalepnice i to prodaju kao EU proizvod. A ovi vlasnici se pale kako voze Francuza hahaha
    Prvi put 1997 bio u Kini Tianjin grad VW je rasklopio sve pogone Pasata i prebacio brodovima u Kinu gde se proizvodio desetljecima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.