NBS: Srbija na pola koraka do dobijanja investicionog ranga kreditnog rejtinga

Rejting agencija "Fič" u najnovijem izveštaju povećala je izglede Srbije za dobijanje rejtinga investicionog ranga sa stabilnih na pozitivne, uz zadržavanje na nivou BB+.
NBS: Srbija na pola koraka do dobijanja investicionog ranga kreditnog rejtinga
Foto: 021.rs
Ta ocena, kako je navela NBS, dolazi nakon što je u aprilu ove godine rejting agencija "Standard end Purs" (Standard & Poor's) povećala izglede Srbije za povećanje kreditnog rejtinga.
"Time se Srbija, prema oceni dve od tri najuticajnije svetske rejting agencije, našla na pola koraka od istorijskog uspeha - dobijanja investicionog ranga kreditnog rejtinga, što će Srbiju i sa stanovišta agencija za kreditni rejting svrstati u grupu zemalja s visokom izvesnošću ulaganja, a što tržišni učesnici već godinama prepoznaju", dodaje se.
Odluka o poboljšanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je, prema navodima rejting agencije, na osnovu "otpornosti koju je domaća ekonomija pokazala u turbulentnom periodu prethodnih godina, tokom kojih je očuvana snažna eksterna pozicija i opadajuća putanja javnog duga, uz investicioni ciklus koji bi trebalo da podrži ubrzanje privrednog rasta u kratkom i srednjem roku".
  • david david

    10.08.2024 13:12
    hrabrost
    svaka cast ministre idemo napred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.