Tabaković: I dalje će biti poskupljenja, ali manje nego u prethodne dve godine

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da će povremenih i jednokratnih poskupljenja pojedinih proizvoda i usluga biti i dalje.
Međutim, kako je dodala, ta poskupljenja će sigurno biti manje učestala i manjeg inteziteta nego u prethodne dve godine.
 
Kako je Tabaković rekla za list "Politika", primer toga je rast cena kafe i kakaoa na svetskom tržištu zbog slabijeg roda pod uticajem nepovoljnih vremenskih prilika, što se odrazilo i na cene na domaćem tržištu.
"Pored toga jednokratno se koriguju i cene pojedinih usluga. Ova povećanja cena se mogu odraziti na nešto višu julsku inflaciju, ali ne u meri da se ona nađe izvan granica dozvoljenog odstupanja od cilja", rekla je ona.
Govoreći o padu kamata kazala je da bi smer kretanja kamatnih stopa na kredite i depozite po pravilu trebalo da bude isti, ali da se kamate na kredite i depozite retko kada kreću potpuno usklađeno, posebno imajući u vidu da krediti po pravilu imaju dugoročnost.
 
"Svojim merama nastojimo da obezbedimo da to smanjenje ili povećanje bude što je usklađenije moguće, vodeći pri tome računa da sva prilagođavanja kamatnih stopa budu zasnovana na tržišnim principima", dodala je ona.
  • Jana

    13.08.2024 10:45
    Skloni se i ne mlati
  • Jovan

    13.08.2024 08:27
    Ostavka
    Gosbodjo ako ti neko do sad nije objasnio, tvoj posao je da odrzavas stabilnost cena. Ostavka bre!
  • milicica

    12.08.2024 02:19
    e da ja imam
    5000e platu boleo bi me tur za cene ali kad sa mojom penzijom odem u radnju onesvestim se cenama. Svaki bogovetni dan mozda i na sat menjaju i ostacu bez nogu jureci po kobajagi akcijama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.