Rusi u Srbiji osnovali više od 11.000 firmi: Kako to utiče na domaće tržište?

Od početka rata u Ukrajini, veliki broj Rusa pohrlio je u Srbiju. Pridošli Rusi su osnovali više od 11.000 firmi i kao vodeća delatnost izdvajaju se IT kompanije.
Rusi u Srbiji osnovali više od 11.000 firmi: Kako to utiče na domaće tržište?
Foto: Pixabay
Aleksej Novikov je, bežeći od rata, iz Rusije došao u Beograd 2022. godine. Odlučio je da ostane, nakon što je našao stan i otvorio svoj kafić, prenosi Euronews Srbija.
 
"Bilo je potrebno sve što i za srpske kafiće, sve dozvole i još više bila je potrebna dozvola za ruske radnike - privremeni boravak i dozvola za rad", rekao je za Euronews Srbija Novikov. 
Prema podacima MUP-a, prošle godine je oko 30.000 Rusa dobilo dozvole za privremeni boravak. 
 
"Rusi u Srbiji imaju neki svoj svet... Ima puno Rusa u Beogradu koji su otvorili restorane. U poslednja dva meseca otvoren je 21 restoran", kaže Novikov.
Prema podacima APR-a, trenutno je registrovano nešto više od 2.300 privrednih društava i skoro 10.000 preduzetnika čiji su osnivači osobe iz Rusije, a većinski se bave programiranjem, nespecijalizovanom trgovinom, konsaltingom i ugostiteljstvom.
 
Samim tim što su registrovani u Srbiji, oni se smatraju domaćim privrednim subjektima, a ekonomisti kažu da to doprinosi jačanju konkurentske snage domaće ekonomije. 
 
"Bilo kakav prilog direktnih stranih investicija može imati pozitivan uticaj na dinamiku privrednih aktivnosti u zemlji, a te investicije iz Rusije su svakako imale pozitivan uticaj i doprinele su rastu BDP u zemlji", kaže za Euronews Srbija ekonomista i urednik puiblikacije "Strateo" Saša Đogović. 
 
Međutim, ocenjuje i da se srpska ekonomija oslobađa uticaja ruskog tržišta i postaje sve manje zavisna od njega. Kako kaže, Rusija je bila četvrtom spoljnotrgovinski partner, sada je na sedmom mestu. 
"Evo jedna ilustracije pada ruskog uticaja na Srbiju i po tome što su jabuke bile pre ruskog napada na Ukrajinu naš izvozni adut broj 1, pale su na četvrto mesto. To nam govori da su logistički transportni troškovi do ruskog tržišta znatno viši i da postaje teško za plasman na rusko trziste, ali su srpski privrednici našli alternativna tržišta", navodi Đogović za Euronews Srbija.
 
Neki od proizvoda koje je Srbija u najvećoj meri prošle godine izvozila Rusiji su frižideri, hrana za kućne ljubimce i hulahop čarape.
 
Osim smanjenog izvoza, pad uticaja ruske ekonomije se ogleda i u smanjenom uvozu, kažu stručnjaci, i kao primer daju umanjen uvoz ruske nafte i traženje novih izvora gasa. 
  • Aleksa

    15.08.2024 01:35
    @Osiguranje
    Hvala za info, to nisam znao. Gde o tome mogu više da pročitam?
  • Osiguranje

    13.08.2024 15:19
    @Aleksa
    Nisam siguran ali mislim da na da stranim tablicama mogu da voze sve dok ne steknu stalno nastanjenje, 3 godine najmanje

    Ali u medu međuvremenu plaćaju tzv. Nacionalno osiguranje zato što Rusija više nije u programu Zelena karta. Košta oko 1000e godišnje bez razlike koji je auto.

    Plaća se srpskoj kompaniji
  • @ Dušan

    12.08.2024 12:48
    Ovi Rusi nisu protivnici Putina. Skroz su neultralni po tom pitanju, nit ga vole, nit ga mrze. Potpuno su apolitični.
    Dok su živeli u Rusiji radili su za zapadne firme. Ili u predstavništvima, ili preko imterneta. Imali su dobru lovu i Putin, Rusija, Ukrajina ih nisu interesovali.
    Međutim, kada im je Zapad uveo sankcije i blokirao bankovne račune tj. prestala uplata sredstava za poslove koje su obavljali za strane firme, došli su u problem. Zato su se spakovali i razmileli po Srbiji, Gruziji, Azerbejdžanu, Tajlandu, Tursko . . . svuda gde mogu da odu bez vize. Tamo su registrovali firme, otvorili račune i ponovo počeli da rade za firme za koje su i ranije radili.
    Oni Rusi koji su protiv Putina su ovde došli tj. pobegli godinama pre rata sa Ukrajinom i ovde su politički aktivni na rušennu Putina. Ima ih jako, možda tek stotinjak
    Ovi ostali, njih par stotina hiljada egoista je ovde došlo samo i isključivo zbog otvaranja računa u banci.
    Ti i kada pričaš sa njima krivi su im Ukrajinci što je tamo rat pa im je zbog Ukrajinaca uvedene sankcije, blokirani računi i sada moraju da se potucaju po svetu. Niko od njih ti neće reći da su oni napali Ukrajinu, da je Putin kriv . . . Ne, oni su cvećke, Ukrajinci su krivi, Zapad ih mrzi.
    Ista priča kao kod nas devedesetih. Ljudi bežali iz Srbije na Zapad a za to bežanje krivili Hrvate, Slovence, Bosance jer su oni započeli ratove, uopšte nisu hteli da priznaju da se iz Srbije išlo i ratovalo okolo.
    Ista situacija je i sa ovim Rusima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.