Počinju pregovori o novom minimalcu: Država smatra da je 52.000 dinara dovoljno za život

Pregovori o minimalcu za 2025. počeće u četvrtak, 15. avgusta u Socijalno-ekonomskom savetu (SES).
Počinju pregovori o novom minimalcu: Država smatra da je 52.000 dinara dovoljno za život
Foto: Beta/AP (Bojan Slavković)
Za sto će sesti predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", Unije poslodavaca Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odnosno Vlade Srbije. 
 
Međutim, iako će za stolom sedeti i razgovarati - malo ko veruje da će za tim stolom doći do dogovora, piše portal Mašina.
Iskustvo prethodnih godina pokazuje da gotovo po pravilu visinu minimalca usvoji Vlada nakon "neuspešnih" pregovora, kao i da ta cifra bude otprilike jednaka onoj koju je predložio predsednik države Aleksandar Vučić.
 
To što on nema ingerencije po ovom pitanju uglavnom pokrije Siniša Mali kao ministar finansija.
Ove godine su sindikati preduhitrili Vučića i pre njega izneli svoje zahteve - predsedniku nije trebalo puno da iznese svoj predlog da se minimalac za sledeću godinu poveća za nekoliko hiljada dinara, u ukupnom iznosu.
 
Vučić smatra da je zaposlenima koji žive od najniže zarade dovoljno da se minimalac sa sadašnjih 47.000 dinara poveća na 51.000 ili 52.000 dinara.
 
Mašina podseća da se, prema Zakonu o radu, "pri utvrđivanju minimalne cene rada polazi naročito od: egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice, izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, kretanja produktivnosti i kretanja prosečne zarade u Republici".
 
Poslednja proračunata visina iznosa minimalne potrošačke korpe za april tekuće godine je bila 53.000 dinara. U slučaju da se ponovo usvoji "predlog" predsednika, minimalac i dalje neće moći da pokrije ni minimalnu potrošačku korpu.
 
Sindikati su godinama zahtevali da se, u skladu sa dogovorima u okviru SES-a, minimalna zarada izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe. 
 
Stoga su iz SSSS-a izneli zahtev da minimalac za sledeću godinu iznosi 60 odsto od prosečne potrošačke korpe (koja je za april iznosila 103.000 dinara), odnosno 61.858 dinara.
 
Čedanka Andrić, predsednica "Nezavisnosti" kao druge sindikalne centrale koja će učestvovati u pregovorima, izjavila je 17. jula da će ovaj sindikat u pregovorima o minimalnoj ceni rada za 2025. godinu tražiti da iznos konačno premaši cenu minimalne potrošačke korpe i da bude u skladu sa troškovima prosečne potrošačke korpe. Ona je takođe rekla i da će njen sindikat uskladiti pozicije sa kolegama iz SSSS-a.
Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), koja nema svoje mesto u SES-u, iznela je slične zahteve. Oni takođe smatraju da bi minimalac za 2025. godinu trebalo da bude nešto veći od 61.000 dinara.
 
Koliko tačno ljudi prima minimalac kao redovnu zaradu nije poznato. Procene se kreću od 200.000 do 500.000 ljudi.
  • Besna

    15.08.2024 17:07
    harač
    U Srbiji je kao za vreme Turskog zuluma gde je bilo: "harač rajo, harač treba" a narod: "hljeba , hljeba gospodaru, ne viđesmo davno hljeba". Istorija se ponavlja!
  • Toni

    15.08.2024 15:39
    I
    Onda če se pojaviti čale i reći...ja od tog novca mogu ziveti 3 ili 4 dana. E to je ekonomski tigar prvi put u istoriji Srbije.
  • Pera

    15.08.2024 05:25
    Cena
    Zašto se minimalac ne određuje pre izbora ( lakše se nešto obeća) već je praksa da se to radi posle izbora kad obećanja ne vrede ništa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.