Mars kupuje Pringls za 29 milijardi dolara

Američki proizvođač slatkiša i hrane Mars dogovorio je kupovinu Kelanove, proizvođača čipsa Pringls, za više od 29 milijardi dolara u jednom od najvrednijih preuzimanja u ovoj godini.
Mars kupuje Pringls za 29 milijardi dolara
Foto: Pixabay
Američki konglomerat, poznat po slatkišima, poput M&M's, Snikers i Skitls bombonama, planira da deonicu Kelanove plati 83,50 dolara. Objava o tome očekuje se uskoro u Njujorku, a Mars će pritom preuzeti i šest milijardi dolara neto duga Kelanove.
 
Ponuda koju je dala američka kompanija znatno je viša u odnosu na cenu po kojoj se deonicom Kelanove poslednjih meseci trgovalo na berzi. Cena koju je Mars ponudio neuobičajeno je visoka za potrošački sektor, a posebno za kompaniju čiji proizvodi padaju u nemilost jer kupci vode više računa o zdravlju. 
Marsova akvizicija takođe dolazi u doba smanjene potražnje jer je visoka inflacija poslednjih godina gurnula cene mnogih osnovnih namirnica iznad nivoa pre pandemije. Ipak, Kelanova je do sada uspevala da se nosi s usporavanjem potrošnje u SAD-u i nedavno je povisila svoje procene prodaje u celoj 2024. nakon dobrih rezultata i dobiti.
 
Ta kompanija osnovana je 2023. godine, nakon što je Kelog odvojio svoje poslovanje sa žitaricama i grickalicama.
Mars, jedna od najvećih američkih i svetskih porodičnih firmi, može se pohvaliti godišnjom prodajom većom od 50 milijardi dolara i s više od 150.000 zaposlenih u svetu. 
 
Predloženi dogovor će se verovatno suočiti s regulatorskim preprekama, ali ako Marsova akvizicija Kelanove bude odobrena, to će verovatno podstaći novi talas akvizicija u tom sektoru.
  • @Dule

    16.08.2024 08:28
    Pringls ima jos vecu zaradu zato sto se njihov cips ne pravi od krompira nego od brasna. Najveca prevara od cipsa
  • catgroove

    15.08.2024 17:50
    Trio
    Ionako nekoliko kompanija drži kompletnu proizvodnju hrane u svetu. Samo šibicare ko kome proda za koliko. I sve se centralizuje.
  • Dule

    15.08.2024 14:26
    Svako ko je radio sa čipsevima
    je postao milioner u eurima .

    Krompir kilogram 20 dinara 50 grama čipsija 100 dinara u prodavnici .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Meta otpušta zaposlene u Votsapu i Instagramu

Američka kompanija Meta je saopštila da je otpustila deo zaposlenih koji su radili na njenim društvenim aplikacijama Votsap i Instagram da bi "svoje resurse uskladila sa strateškim ciljevima".

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.