Nekada veoma popularna u Jugoslaviji: Slovenačka Alpina zatvorila jedan pogon, planira otpuštanja

Slovenački proizvođač obuće Alpina, nekada veoma popularan na tržištu bivše Jugoslavije, posluje i ove godine sa gubitkom i planira da opusti 60 radnika u Sloveniji.
Takođe, planira da deo proizvodnje preseli u Bosnu i Hercegovinu.
 
Alpina je zaustavila razvoj modne obuće, ali i dalje proizvodi stare modele za svoju prodajnu mrežu.
Kompanija se nada da će sledeće godine poslovati oko pozitivne nule, piše ljubljanski Dnevnik.
 
Firma je krajem jula zatvorila jedan od svoja dva proizvodna pogona u Bosni i Hercegovini, a bez posla je tada ostalo 86 radnika.
"Proizvodne cene modne obuće koja je u potpunosti proizvedena u Evropi su bile previsoke i nekonkurentne. Konkurentske fabrike proizvode ili kupuju modnu obuću u zemljama s nižim troškovima rada, poput Vijetnama, Bangladeša, Brazila", izjavila je direktorka kompanije Alpina Amadea Kavčič Jesenovec.
 
Ona je naglasila da Alpina želi da i dalje bude vodeći proizvođač obuće za skijaško trčanje, prenosi portal Poslovni.
  • Lexv

    19.08.2024 17:32
    Nije ni steta. Ionako su modeli za babe i dede. 30 godina vec ne prate trendove. Cudim se da su i do sada opstali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.

Ilon Mask na putu da postane prvi bilioner

Ilon Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, s neto bogatstvom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a na putu je da postane prvi bilioner.