Društvena mreža Iks prekida rad u Brazilu, navodno zbog cenzure

Društvena mreža Iks je saopštila da će prekinuti sa radom u Brazilu, zbog navodnog "pokušaja cenzure" od strane sudije Vrhovnog suda.
Društvena mreža Iks prekida rad u Brazilu, navodno zbog cenzure
Foto: Beta/AP
Navodno je Vrhovni sud zapretio da će uhapsiti njenog pravnog zastupnika u Brazilu ako se ne pridržavaju naređenja suda.
 
U saopštenju kompanije se navodi da usled naredbe sudije Aleksandra de Moraesa Iks uklanja svo preostalo osoblje u Brazilu "smesta", iako je kompanija saopštila da će usluga i dalje biti dostupna građanima Brazila. Nije objašnjeno kako će kompanija istovremeno obustaviti rad i biti na usluzi Brazilcima.
"Moraes je odlučio da zapreti našem osoblju u Brazilu umesto da poštuje zakon ili pravni proces", navodi kompanija Iks u saopštenju. 
 
U tvitu u subotu ujutro, vlasnik kompanije Iks Ilon Mask nazvao je de Moraesa "potpunom sramotom za pravosuđe".
Ranije ove godine, kompanija se sukobila sa sudijom de Moraesom zbog slobode govora, aktivnosti krajnje desničarskih naloga i širenja dezinformacija. Kompanija je rekla da njegove najnovije naredbe predstavljaju pokušaj cenzure.
 
Služba za odnose sa javnošću Vrhovnog suda Brazila nije odmah odgovorila na pitanja Asošiejted presa u kojima se traži komentar ili da se potvrdi istinitost dokumenta.
 
De Moraes je u aprilu naredio istragu protiv izvršnog direktora te kompanije Ilona Maska zbog širenja klevetničkih lažnih vesti i još jednu istragu o mogućoj opstrukciji, podsticanju i kriminalnoj organizaciji.
 
Brazilska politička desnica dugo je optuživala de Moraesa da prekoračuje svoja ovlašćenja, da pokušava da ograniči slobodu govora i da vrši politički progon.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.

Ilon Mask na putu da postane prvi bilioner

Ilon Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, s neto bogatstvom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a na putu je da postane prvi bilioner.