Cene hrane u Srbiji skoro kao u EU, a plate upola manje: Pogledajte u čemu smo "lideri"

Cene hrane i bezalkoholnih pića u Srbiji u 2023. godini bile su na 96 odsto proseka Evropske unije, što prema podacima Eurostata pokazuje približavanje EU.
Cene hrane u Srbiji skoro kao u EU, a plate upola manje: Pogledajte u čemu smo "lideri"
Foto: Pixabay
"Proces konvergencije odnosno približavanja EU, izgleda da najbolje funkcioniše baš u ovoj oblasti. U 2020. godini, pred početak talasa inflacije koji je zahvatio i Srbiju i Evropu, cene hrane u Srbiji bile su 20 odsto ispod cena proseka EU", prenosi Danas.
 
Ukupna potrošnja domaćinstava Srbije je u 2023. godini bila na 67,7 odsto proseka EU, što je rast od oko 10 odsto u odnosu na 2020. godinu.
U Evropi, hrana je bila najskuplja u Švajcarskoj oko 58 odsto više od proseka EU, a tu su i Norveška, Island i Luksemburg.
 
Kako je istaknuto, zemlje Centralne i Istočne Evrope imale su jeftiniju hranu nego Srbija, poput Poljaka koji su hranu i piće plaćali 225 odsto manje od proseka EU, Bugari 11,7 odsto manje od proseka, a najjeftiniju hranu prošle godine u EU imali su Rumuni sa cenama na nivou od 73,5 odsto proseka EU.
U Crnoj Gori cena hrane bila je 87 odsto proseka EU, u Severnoj Makedoniji bile su oko 68 odsto proseka, a najjeftinija hrana bila je u Turskoj 36 odsto ispod proseka EU, dok je hrana u Holandiji bila nešto skuplja nego u Srbiji.
 
Odeća u Srbiji je u 2023. godini bila dva odsto skuplja od proseka EU, ali je prema toj statistici bila skuplja nego u svim zemljama u okruženju osim Albanije.
 
U Evropskoj uniji, najjeftinija odeća je bila u Španiji oko 19 odsto ispod proseka, dok je Turska bila najjeftinija bila sa oko 70 odsto jefitnijom odećom od proseka EU.
 
Cene obuće u Srbiji bile su na nivou od 97,6 odsto proseka EU, jeftinija obuća bila je u Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Italiji i Nemačkoj, a skuplja u Rumuniji, Albaniji i Crnoj Gori.
 
Srbija je, kako se navodi, među najjeftinijim zemljama kada je reč o alkoholnim pićima i duvanu, jer su cene tih proizvoda 27 odsto jeftinije od proseka EU.
 
Nameštaj u Srbiji bio je oko 15 odsto jeftiniji od proseka EU, ali skuplji nego u većini zemalja okruženja.
 
Istaknuto je da je Srbija jedan od evropskih lidera u cenama elektronike i kućnih uređaja, ali su cene elektronike u zemlji 24 odsto veće od proseka EU, jeftinije samo od Islanda i Albanije.
 
Cene kućnih uređaja su bile za sedam odsto više od proseka EU, skuplje nego u Italiji, Nemačkoj, Španiji, Sloveniji, a najskuplje uređaje u Evropi plaćali su Albanci, 32 odsto više od proseka EU.
 
Prema podacima Eurostata, cene energije (struja, gas i druga goriva) u 2023. godini bile su na 46,5 odsto proseka EU, a u Mađarskoj je bila najjeftinija energija oko 60 odsto od proseka EU.
 
"U našem rangu cena energije su bili Crnogorci sa 55 odsto jeftinijom eenergijom od proseka EU, Albanija sa 53 odsto, Bugarska sa 47 odsto, Makedonija sa 48 odsto i BiH sa 56 odsto jeftinijom energijom od proseka EU", piše na sajtu.
Transport u Srbiji u 2023. godini bio je za 22 odsto jeftiniji od proseka EU, komunikacije za 11,4 odsto, a restorani i hoteli za 33 odsto.
 
Prema podacima Eurostata prosečna neto plata u EU u 2020. godini iznosila je oko 1.140 evra, a u Srbiji je bila 510 evra ili skoro 45 odsto EU proseka, dok je 2023. godine prosečna plata u EU porasla na oko 1.367 evra, a u Srbiji na 733 evra, odnosno "skočila" je na 53,6 odsto prosečne plate u EU.
  • Evrop

    22.08.2024 18:36
    Gladni
    Cene su skoro izjednacene. U Evropi je meso skuplje, stan,, skuplju, struja skuplja. Da kupis stan je od 5000 do 10000 eura kvadrat. Prosečna plata 1200.kod nas samo prehrana ima manje plate. IT imaju i od 2500 do 4000 eura platu.
    I. Zato ne pričajte kako je kod nas. A da li su oni od 2000 do 2011 ziveli kao mi. Oni ne bi preživeli. Ta Evropa. Niti hleba, niti mesa niti goriva niti struje.
  • /

    22.08.2024 09:40
    /
    @Zamajavanje
    zaboravio si 2003-u i ubistvo premijera.
    sa svim incidentima tipa brus taton, razbijanje bga tokom prajda, napad na ambasadu...

    pa ti vidi ko koga zaj/zamajava
  • Mučenik

    22.08.2024 09:10
    GLADNI SMO, A SITI?!
    Pokazatelji ekonomije ishrane u Srbiji ništa nije lošija ni bolja od Evrope. Sa prosečnom platom 2023. godine u EU od 1.367 evra, u Srbiji na 733 evra ili 53,62% prosečne plate u EU. Cene hrane i bezalkoholnih pića u Srbiji u 2023. godini bile su na 96 odsto proseka EU, što prema podacima Eurostata pokazuje približavanje EU. Ukupna potrošnja domaćinstava Srbije je u 2023. godini bila na 67,7 odsto proseka EU. Ovi parametri pokazuju da se kod nas manje i lošije jede, anatomski bolje izgledamo i finansiranje drugih aktivnosti je zanemarljivo. Kada čujemo vodećih naših ljudi mi živimo mnogo bolje, plate nikada veće, a o dripcima, gladnima i bednima ne izustaju ni reč, a četvrtina stanovništva je na ivici bede ili u stanju bede. Srbija je među najjeftinijim zemljama, kada je reč o alkoholnim pićima i duvanu, jer su cene tih proizvoda 27 odsto jeftinije od proseka EU, na taj način stanovništvo se štiti od stresova bede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.

Ilon Mask na putu da postane prvi bilioner

Ilon Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, s neto bogatstvom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a na putu je da postane prvi bilioner.