Nastavljaju se pregovori o povećanju minimalca za 2025. godinu

Pregovori predstavnika države Srbije, sindikata i poslodavaca o minimalnoj zaradi za 2025. godinu, nastaviće se danas kada bi Ministarstvo finansija trebalo da predloži tačan iznos povećanja.
Nastavljaju se pregovori o povećanju minimalca za 2025. godinu
Foto: 021.rs
Na poslednjem sastanku, 19. avgusta, Ministarstvo finansija je predložilo da se "minimalac" poveća između osam i deset odsto.
 
Reperezentativni sindikati, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" tražili su povećanje od oko 30 odsto ili iznos od 60 odsto vrednosti prosečne potrošačke korpe, što je oko 61.800 dinara.
Predlog poslodavaca je da minimalna zarada iznosi oko osam odsto, odnosno koliko bi trebalo da iznose projektovani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i inflacije u 2025. godini.
 
Sindikati su "šokirani" predlogom države, pa su na prethodnom sastanku predložili da još jednom ponude novu opciju i danas bi trebalo da je saopšte, što je resorno ministarstvo prihvatilo.
Pregovori o minimalnoj zaradi između socjalnih partnera svake godine za narednu godinu počinju 15. avgusta i trebalo bi da se završe do 15. septembra, a ako se ne postigne dogovor procenat povećanja minimalca određuje država.
 
Poslednjih godina iznos minimalne zarade pre početka pregovora saopštavao je predsednik Aleksandar Vučić i pre početka samih pregovora, a to je učinio i ove godine.
 
Vučić je pre nekoliko dana najpre izjavio da će "učiniti sve da minimalac bude maksimalno povećan", da bi odmah potom rekao da je zaposlenima, koji žive od najniže zarade, dovoljno da se minimalac sa sadašnjih 47.000 dinara poveća na 51.000 ili 52.000 dinara.
 
Koliko tačno ima radnika koji primaju minimalac teško je proceniti, sindikati smatraju da tu zaradu prima oko 250.000 ljudi, a država da ih je nešto manje od 100.000.
  • SNS

    22.08.2024 14:56
    BOT
    Kakav bre sindikat. Niste vi sposobni nizašta. Minimalac treba smanjiti. Jel ste tako glsali.
  • Pićuka

    22.08.2024 11:41
    Pošto su poslodavci izvrsni biznismeni, preduzetnici, ekonomisti, izabrani vizionari napretka sveukupnog, mogli su izračunati da tih njihovih 8% su ustvari zaostatak, najmanje, na prošlogodišnji fenomenalan rast minimalca. To Što sada nude , trbalao je da bude preračun minimalca u Junu ove godine. 35% poslodavaca je izjavilo da ako minimalac bude veći od njihove ponude biće primorani da otpuštaju radnike. Ova Unija mi liči na Uniju sposobnih poslodavaca "nesposobnog" biznisa.
  • Gogi0206

    22.08.2024 10:38
    Hleb
    Jutros platio crni hleb u pekari 115 din, čini mi se da je juče bio 90. A gde je bio maj, i potrošačka korpa u maju. Cirkus

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.

Ilon Mask na putu da postane prvi bilioner

Ilon Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, s neto bogatstvom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a na putu je da postane prvi bilioner.