Kanada uvela carinu od 100 odsto na kineska električna vozila

Kanadska vlada je objavila da uvodi carinu od 100 odsto na uvoz električnih vozila kineske proizvodnje, što su ranije odlučile i Sjedinjene Američke Države.
Kanada uvela carinu od 100 odsto na kineska električna vozila
Foto: Pixabay
Premijer Džastin Trudo je objavio i da će Kanada uvesti carinu od 25 odsto na uvoz kineskog čelika i aluminijuma.
 
"Akteri poput Kine su izabrali da sebi daju nepoštenu prednost na globalnom tržištu", kazao je Trudo na sednici vlade u Halifaksu, u Novoj Škotskoj.
Vlada Trudoa je letos počela 30-dnevne konsultacije o tom pitanju kako bi se, prema rečima zamenice premijera Kristije Frilend, suprotstavila "jasnom nastojanju kineskih kompanija da preplave globalno tržište ponudom".
 
Potez Kanade je usledio nekoliko nedelja pošto su i SAD i Evropska komisija najavili povećanje carina na uvoz kineskih električnih vozila.
Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven ohrabrio je Kanadu da učini isto tokom jučerašnjeg sastanka sa Trudoom u Halifaksu.
 
Od električnih vozila kineske proizvodnje, u Kanadu se trenutno uvoze jedino ona kompanije Tesla, izrađena u fabrici te kompanije u Šangaju.
 
U ovom trenutku u Kanadi nema ni prodatih ni uvezenih električnih vozila nekog kineskog brenda.
  • Game over

    30.08.2024 04:04
    Samo iskreno
    Nakon ovakvih poteza ce mi biti zadovoljstvo gledati kako kina gasi americku auto industriju a i evropsku.
  • Marjaskas

    27.08.2024 12:12
    Zapad ne moze sa Kinom, sad se brane kako znaju i umeju
  • Nuklearni

    27.08.2024 09:08
    Dan
    ... ahahaha, nepoštena konkurencija. Subvencionišite i vi vaše auto industrije, ko vam brani.
    Ovo je šansa za državu Srbiju da najmodernije automobile na struju uvoze i da na srpskim putevima više ne gledamo golf 2, 3,4 ili raspale putne, nego najmoderniji BYD

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.