Danas se odlučuje o povećanju minimalne zarade

Odluka o iznosu minimalne zarade u Srbiji za narednu godinu trebalo bi da bude doneta danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta.
Danas se odlučuje o povećanju minimalne zarade
Foto: 021.rs
Sednici će prisustvovati premijer Miloš Vučević, ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, predstavnici Unije poslodavaca Srbije i reprezentativnih sindikata.
 
Minimalna zarada u Srbiji sada iznosi 47.000 dinara i po zvaničnim podacima prima je oko 100.000 radnika, dok sindikati tvrde da mnogo više zaposlenih toliko zarađuje mesečno.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zalaže da minimalna zarada bude uvećana 14 odsto, na 53.500 dinara koliki su troškovi minimalne potrošačke korpe.
Sindikati traže da povećanje minimalca bude 20 do 30 odsto, a poslodavaci predlažu da u slučaju povišice veće do rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i inflacije, odnosno 7,7 odsto, dobiju umanjenje poreza. 
 
Pregovori o minimalnoj zaradi svake godine za narednu godinu počinju 15. avgusta i trebalo bi da budu završeni do 15. septembra, a ako se ne postigne dogovor procenat povećanja minimalca određuje Ministarstvo finansija.
  • Petar

    28.08.2024 15:31
    Dokle vise
    da se ponose bedom ljudi. Muka mi vise da pišem da ni "obična" potrošačka korpa od 70+ hiljada nije realna a kamo li ova beda. Ja nisam na minimalcu, ali mi se plata dugi niz godina nije promenila, a cene jesu, prilično. Evo, nek se javi onaj ko je bogatiji sad nego pre 5,6 godina, a da je na plati. Ovo je kao, gurnemo te u živo blato, pustimo malo da zapomazes, pa te izvučemo a ti zahvalan. Do sledeće prilike
  • Nena

    28.08.2024 13:19
    Minimalac
    Zasto na ovakav nacin bude propisano i za penzije. TREBALO BI ODREDI TI MINIMALNU PENZIJU A NE PROSECNA PENZIJA I POVECAVATI U PROCENTIMA. NEMOJ TE RECI DA NE MOZE
  • @sremac

    28.08.2024 10:48
    U pravu si potpuno, zato nigde na svetu a naročito u najrazvijenijim državama ne postoji minimalna zarada nego plaćaju klikerima.
    Zašto ljudi vole da napišu gluposti i ostanu živi. Minimalna zarada je jedna od osnovnih stvari koje su definisane u svakoj ozbiljnoj ekonomiji pa na kraju i u ovakvima poput naše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.