Direktorat za nuklearnu bezbednost Srbije: Nije dozvoljen uvod radioaktivnog otpada

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je da zakonom nije dozvoljen uvoz radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla.
Direktorat za nuklearnu bezbednost Srbije: Nije dozvoljen uvod radioaktivnog otpada
Foto: Pixabay
Dodaje se da Srbija "ne poseduje ni tehničke ni infrastrukturne kapacitete za skladištenje isluženog goriva".
U saopštenju je ocenjeno da su medijski natpisi o navodnom skladištenju nuklearnog otpada stranog porekla neodgovorni i da pogrešno informišu javnost.
 
"Sa druge strane Krivični Zakonik članom 266 prepoznaje krivična dela koja se odnose na protivpravno unošenje radioaktivnih materija u Srbiju, kao i omogućavanje i organizovanje takvih dela, te propisuje kaznene odredbe u obliku zatvorskih i novčanih kazni", navedeno je.
U saopštenju tog Direktorata piše da je Srbija potpisnica Zajedničke konvencije o sigurnosti upravljanja istrošenim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom.
 
"Konvencija, između ostalog, prepoznaje i ističe pravo svake države da zabrani uvoz na svoju teritoriju istrošenog goriva i radioaktivnog otpada stranog porekla.  Zemlje potpisnice, koje imaju potrebe za skladištenjem radioaktivnog otpada ili istrošenog nuklearnog goriva, su u obavezi da izgrade odgovarajuću infrastrukturu, kao i da poseduju odgovarajuće tehničke kapacitete, u skladu sa međunarodnim kriterijumima i standardima", zaključeno je.
  • Miroslav

    29.08.2024 11:58
    Moram da kupim gajger na najlonu.
  • Makaron

    29.08.2024 11:15
    Nek jedu kolača
    "Znači kume država ti plaća da izgradiš in frak trukturu, ma taj magacin. I to samo krljamo tamo dole a Francuzi budale će da plate za to."
  • predrag

    29.08.2024 07:31
    Da, po zakonu i kradja je zabranjena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.