Poljoprivrednici u Srbiji odustaju od setve uljane repice: Suša i niska cena

Poljoprivrednici u Srbiji zbog suše i niske cene uljane repice od oko 50 dinara po kilogramu odustaju od setve te uljarice.
Poljoprivrednici u Srbiji odustaju od setve uljane repice: Suša i niska cena
Foto: Pixabay (ilustracija)
Poljoprivrednik Jovica Jakšić rekao je da su mnogi poljoprivrednici ove godine odustali od setve uljane repice jer kiša u Banatu nije padala 40 dana, a i jeftina je pa su svi, bez izuzetka u gubitku.
 
"Ni jedna od mašina ne može da obradi zemlju jer je tvrda kao put. Mnogi će odustati od setve uljane repice, čak i ako u međuvremenu padne kiša jer su i na proizvodnji ovogodišnje imali gubitak“, rekao je Jakšić.
Dodao je da su prinosi uljane repice, ali i drugih kultura ove godine prepolovljeni i da su cene niže nego prošle godine, oko 50 dinara po kilogramu.
 
Na proizvodnji uljane repice gubitak je, kako je rekao, oko 500-600 evra po hektaru, ne računajući rad poljoprivrednika.
"Izgoreo" je i kukuruz i poljoprivrednici, prema negovim rečima, neće moći da se razduže kod prodavaca semena, đubriva i preparata za zaštitu od bolesti.
 
Poljoprivrednik iz Stiga Nedeljko Savić rekao je da i u tom delu Srbije odustaju od sete uljane repice iz dva razloga – zbog nemogućnosti da je poseju jer nema kiše i zemlja je okamenjena, ali i zbog niske cene.
 
"Ove godine prinos uljane repice je u našem kraju bio od 1,6 do 1,8 tona po hektaru, a cena joj je 52 dinara. Prošle godine je prinos bio skoro pet tona, a cena je bila 62 dinara tako da su nastali gubici po dva osnova, pa ni kiša ne bi pomogla da se odlučimo da je ponovo sejemo“, rekao je Savić.
 
Dodao je da su pukotine u zemlji duboke i do dva metra i da ni 100 litara kiše po kvadratu ne bi ih ispunilo.
 
Savić je rekao da je slab i prinos kukuruza, da je loša hektolitarska masa, a da još nisu rađene analize na aflatoksin (otrov koji proizvodi jedna vrsta gljive), pa se ne zna da li će i to možda biti problem.
 
Rok za setvu pšenice počinje u oktobru, a poljoprivrednici se nadaju da će do tada pasti kiša.
  • Stefan

    31.08.2024 09:38
    Tražili ste, gledajte
    Mnoge njive će za narednu godinu ostati neobrađene zbog sramno niskih otkupnih cena. Tri godine zaredom su minusi po hektaru. Čak ni subvencije to nemogu nadomestiti. Mehanizacija se rasprodaje kako bi ljudi preživeli...
  • Drug Brežnjev

    31.08.2024 07:05
    Slatko
    Da to je isplativo ,otkup meda uljane repice oko dva evrica pare samo vrcaju
  • 9

    31.08.2024 00:55
    Setva ništa
    Ali zato berba ušiju i rasprodaja zemlje i kupovina polovnih rafala ide zemari odlično . Jedino mu se puši deponija , ali ništa zato narode klisanski u smradu si živeo tako si i glasao ,tamo ćeš i ostati .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.