Izdata prva građevinska dozvola za Nacionalni stadion, a kamen temeljac postavljen još 1. maja

Građevinska dozvola za prvu fazu izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima doneta je pre nešto više od nedelju dana.
Izdata prva građevinska dozvola za Nacionalni stadion, a kamen temeljac postavljen još 1. maja
Foto: Skok u budućnost
Kako piše Nova ekonomija, ova dozvola obuhvata izvođenje pripremnih radova, zemljane radove kao i radove na temeljima (šipovi, temeljna ploča i instalacije ispod ploče).
 
Podsetimo da je kamen-temeljac za izgradnju stadiona postavljen 1. maja. 
Predračunska vrednost radova, kako se navodi u rešenju, iznosi 3,94 milijardi dinara, odnosno oko 33,6 miliona evra, a kao investitor projekta navedeno je Ministarstvo finansija.
 
U rešenju se objašnjava i da je Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027, propisano da se, za izgradnju objekata u obuhvatu Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona, rešenja o građevinskoj dozvoli mogu izdavati fazno.
Ovo je dozvoljeno zbog "složenosti objekta i tehnologije izvođenja radova", a po zahtevu investitora.
 
U ovom slučaju, prva faza za koju se izdaje posebna građevinska dozvola tiče se kopanja temelja, uključujući i postavljanje šipova, dok druga faza obuhvata radove na izgradnji samog Nacionalnog stadiona.
 
Prethodno je, krajem juna, Ministarstvo građevine izdalo lokacijske uslove za faznu izgradnju Nacionalnog stadiona (sa pratećim sadržajima), koji će se prostirati na sedam katasratskih parcela opštine Surčin. U ovom dokumentu se vidi da je ukupna površina tih parcela 314.069 kvadarata.
 
Ukupna bruto razvijena građevinska površina nadzemnog dela stadiona je 155.908 kvadrata (bez spoljašnjeg podijuma), odnosno 173.281 kvadrata sa spoljašnjim podijumom.
 
Maksimalna visina planiranog objekta Nacionalnog fudbalskog stadiona je 60 metara, dodaje se u lokacijskim uslovima.
  • Otišao iz Srbije

    02.09.2024 16:23
    Kako se postaje
    građevinski inspektor u Srbiji na izdavanju bilo kakvih dozvola ?

  • Koja

    02.09.2024 15:06
    Kako
    Prelepo izgleda , jel moguće ?! Pa znamo da će biti , sve što kaže uradi !
  • ?

    02.09.2024 11:02
    Zvezdina Marakana prima 51.775 gledalaca, a grade stadion za 52.000 ljudi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.