Folksvagen u minusu pet milijardi evra, ne isključuje mogućnost zatvaranja fabrika i otkaza

Menadžment Folksvagena odlučio se za veliki program štednje do 2026. i želi da ukine garanciju zaposlenja za oko 110.000 radnika kako bi se izborio sa manjkom u kasi koji iznosi pet milijardi evra.
Folksvagen u minusu pet milijardi evra, ne isključuje mogućnost zatvaranja fabrika i otkaza
Foto: Pixabay
Na kriznom samitu sa najvišim menadžerima koji je sazvan u kratkom roku, odbor Folksvagena je obavestio javnost o svojim planovima za restrukturalizaciju i više ne isključuje ni mogućnost zatvaranja fabrika, prenosi Bild.
 
"Ekonomsko okruženje se ponovo pogoršalo, novi dobavljači dolaze u Evropu. Pored toga, Nemačka posebno zaostaje u pogledu konkurentnosti. Mi kao kompanija sada moramo da delujemo dosledno u ovom okruženju", saopštio je izvršni direktor Folksvagena Oliver Blume.
Smanjenje broja radnika Folksvagena kroz delimično penzionisanje i otpremnine više nije dovoljno da bi se postigla željena ušteda, tvrdi menadžment.
 
Kompanija je prinuđena da ukine sigurnost zaposlenja u Folskvagenu koje je prethodno isključivalo mogućnost prinudnog otpuštanja do 2029. godine.
Folksvagen je prethodno u julu objavio da razmatra zatvaranje fabrike svog luksuznog električnog modela audija u Briselu zbog slabe potražnje za vrhunskim električnim automobilima. Briselska fabrika u kojoj je prošle godine proizvedeno oko 50.000 automobila ima problema sa dugogodišnjim izazovima kao što su visoki logistički troškovi.
 
Ako se najcrnje prognoze obistine, Folksvagen će biti prinuđen da zatvori neku od svojih fabrika prvi put od 1988. godine.
  • predrag

    04.09.2024 08:28
    Propade kapitalizam ..
    Pa dobro, da je valjao, ne bi propao..
  • xyz

    03.09.2024 17:56

    Zemlja čudesa
    03.09.2024 • 07:27
    Ma, udarite još žešće sankcije Rusiji, vidite da deluju.

    Ma da, propade ekonomija u celom svetu, pardon samo u zloj Evropi.E, neka tako im i treba kada su se drznuli da našoj "braći" rusima uvedu sankcije.Rusija je naša nada,južna koreja,kina,Indija,Pakistan za vama čezne Srbistan
  • Nikola

    03.09.2024 13:34
    Ajde sad zaposleni pred Vladu i Šolca,protesti juriš na zgradu vlade,blokiranje svega do ne natera vlasnike da odustanu od deljenja otkaza.Zar ništa niste naučili od nas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.