Savez ekonomista Srbije dobio organizaciju Svetskog kongresa ekonomista 2026.

Savez ekonomista Srbije objavio je danas da je, odlukom Izvršnog odbora Međunarodne ekonomske asocijacije (IEA), izabran da bude domaćin XXI Svetskog kongresa ekonomista u junu 2026.
Savez ekonomista Srbije dobio organizaciju Svetskog kongresa ekonomista 2026.
Foto: Pixabay
"Naša ponuda za organizaciju ovog prestižnog događaja je od strane predsednika i izvršnog odbora Međunarodne ekonomske asocijacije ocenjena kao najbolja. U junu 2026. godine Beograd će biti ekonomski centar sveta. Očekujemo dolazak više od 1.000 najboljih svetskih ekonomista sa najprestižnijih univerziteta", rekao je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.
 
Dodao je da značaj ovog događaja pokazuje i to da se na čelu programskog odbora Kongresa nalazi profesor sa Harvard univerziteta, Erik Maskin, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.
"Očekujemo dolazak još nekoliko nobelovaca, kao i brojnih ekonomista koji su tokomsvoje karijere zauzimali najviše savetničke pozicije vodećih ekonomija sveta. Važno je napomenuti da se Svetski kongres Međunarodne ekonomske asocijacije prvi put održava u našem regionu, te da se posle 20 godina vraća u Evropu", kazao je Vlahović.
 
Prema njegovim rečima, Svetski kongres Međunarodne ekonomske asocijacije predstavlja i veliku šansu za univerzitete u Srbiji i regionu za čvršće povezivanje sa globalnom akademskom zajednicom.
Takođe, kako je dodao, kreatori ekonomske politike, kao i poslovna zajednica čitavog regiona imaće priliku da razmene inovativne ideje, iskustva, kao i da iskoriste savete vodećih svetskih ekonomista.
 
Iz Saveza ekonomista Srbije naveli su da su tokom pripreme ponude za organizaciju Svetskog kongresa dobijena podrška svih relevantnih institucija u državi, posebno Vlade Srbije i Narodne banke, kao i poslovne i akademske zajednice, ali i strukovnih udruženja i privrednih komora iz susednih zemalja.
 
Svetski kongres ekonomista u Beograd održaće se 22. do 26. juna 2026. godine.
 
Podseća se da je Savez ekonomista Srbije od 2013. godine punopravni član IEA i ujedno jedini predstavnik Srbije u ovoj prestižnoj organizaciji.
 
Svake treće godine IEA organizuje Svetski kongres ekonomista. Prethodni Svetski kongres IEA održan je 2023. u Medellinu, u Kolumbiji.
  • Nikola

    04.09.2024 05:43
    Svet je načisto propao
    Kada jednoj višedecenijskoj neuspešno ekonomiji dodeljuje da vodi i priča o tome
  • Fuj49

    03.09.2024 20:21
    Dobra vest
    Prilika da se sazida kongresni centar po ceni od bar 10 milijardi evra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.