Vlast se hvali nikad većim povećanjem plata: Zarade rastu, ali cene još više

U Srbiji su zarade u poslednjih petnaestak godina uvećane skoro tri puta, a istovremeno je rasla i vrednost potrošačke korpe, samo sporijim tempom, ali veliki deo rasta plata je posledica inflacije.
Vlast se hvali nikad većim povećanjem plata: Zarade rastu, ali cene još više
Foto: Pixabay
Kako piše Demostat, i statistička tabela i sopstveno iskustvo ne potvrđuju da je tokom, gotovo decenije i po, standard dvostruko ili trostruko uvećan.  
 
"Nikad veće", kako tvrde predstavnici vlasti, povišice prosečnih, a posebno minimalnih plata nisu dovoljne da reše problem građana koji su u riziku od siromaštva, jer ako i kad pokriju minimalnu potrošačku korpu, kreiranu za tročlano domaćinstvo, ukoliko je samo jedna osoba zaposlena, ta porodica živi ispod linije siromaštva.
Od zemalja u regionu, najveću prosečnu platu u maju ove godine (što je poslednji objavljeni podatak) imali su Slovenci, 1.502 evra, a kod njih je i najviši iznos minimalne zarade - 949 evra.
 
Slede Hrvati sa prosekom od 1.324 evra i sa 677 evra minimalca. Srbija je na trećem mestu po prosečnoj neto zaradi od 856 evra, ali je od osam rangiranih zemalja prema visini minimalne zarade na petom mestu, ispred je, osim slovenačkih i hrvatskih radnika, još i Republika Srpska gde je najniža plata 461 i Crna Gora sa 450 evra.
Ono čime se zvaničnici nisu bavili je medijalna zarada u Srbiji, koja je u maju ove godine iznosila 77.579 dinara, što znači da polovina zaposlenih ima primanja koja idu do tog iznosa.
 
Ako je, ne računajući oko pola miliona neformalno zaposlenih, uglavnom u poljoprivredi, u registrovanom radnom odnosu 2,37 miliona ljudi, to znači da blizu 1,2 miliona radnika jedva sastavlja kraj sa krajem, ukoliko su jedini zaposleni u porodici.
  • Дуле

    08.09.2024 22:44
    У пекарама је у септембру све поскупело од 10 до 20 %.Од априла и више. Мали хлеб-април 50рсд,јули 60рсд и септембар 70рсд!
  • *

    04.09.2024 23:04
    Kad se povećavaju plate, ali cene rastu još više, to se zove inflacija i u civilizovanom društvu nije za pohvalu.
  • Haha

    04.09.2024 16:04
    Ko koga laže
    Ako je prosečna zarada preko 100000 kao što kažete, u čemu je onda problem da se prosvetarima da toliko za početnu platu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.